ycipk-3pt21m

Olejek rycynowy do rzęs, brwi i włosów - jak działa?

Choć olejek rycynowy najczęściej stosujemy do rzęs, ponieważ wzmacnia włoski, to naturalny kosmetyk ma również wpływ na porost włosów oraz pomaga w walce z trądzikiem. Co warto wiedzieć o olejku rycynowym? Przedstawiamy główne zastosowanie olejku rycynowego w kosmetyce.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek rycynowy można nakładać starą szczoteczką do rzęs
Olejek rycynowy można nakładać starą szczoteczką do rzęs (Shutterstock.com)
ycipk-3pt21m

Olejek rycynowy — charakterystyka

Olej rycynowy jest pozyskiwany z rącznika pospolitego rosnącego w Afryce i Indiach. W sztucznych warunkach roślina może być hodowana również w innych krajach o umiarkowanym klimacie, w tym w Polsce. Ma czerwone kwiaty.

Rącznik należy do roślin trujących — w jego nasionach znajduje się rycyna i rycynina, substancje o właściwościach toksycznych. Olejek rycynowy w procesie tłoczenia na zimno traci właściwości trujące.

ycipk-3pt21m

Stosowany zewnętrznie nie powoduje żadnych reakcji alergicznych, jednak przed jego zastosowaniem (tak jak w przypadku innych naturalnych olejów) należy wykonać próbę uczuleniową (np. na przedramieniu).

Olejek rycynowy — właściwości

Olejek rycynowy to przede wszystkim idealny środek, który poradzi sobie z zaparciami. Kwas rycynowy wspomaga pracę jelit. Ponadto olejek rycynowy wykazuje działanie przeciwzapalne.

Gorący okład z olejku rycynowego uśmierzy ból głowy oraz stawów, dlatego zabiegi domowe z zastosowaniem olejku rycynowego można robić w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów.

ycipk-3pt21m

Olejek rycynowy jest również naturalnym środkiem wspomagającym układ odpornościowy.

Olejek rycynowy na rzęsy i brwi — efekty

Najczęściej olejek rycynowy stosujemy na rzęsy i brwi, ponieważ naturalny kosmetyk wzmacnia włoski. Powoduje, że szybciej rosną i są gęstsze. Jasne brwi mogą być lekko ciemniejsze. Aby uzyskać najlepsze efekty, olejek należy stosować regularnie przez co najmniej kilka (np. 3-6) miesięcy.

Jak stosować olejek rycynowy na rzęsy? Olejek ma oleistą konsystencję, więc wystarczą dwie krople nałożone na palec, którymi pocieramy włoski. Podczas zabiegu możemy również wykorzystać starą szczotkę do tuszu. Nanosimy na nią kroplę olejku rycynowego, a następnie szczotkujemy rzęsy i brwi.

ycipk-3pt21m

Sprawdź kosmetyki do makijażu oczu na WP radarOkazji.

Olejek rycynowy na włosy — jak działa?

Olejek rycynowy zapobiega wypadaniu włosów, dlatego warto robić maseczki z olejku rycynowego do włosów. Wtarty kosmetyk pozostawiamy na skórze na noc, a rano myjemy włosy. Fryzura będzie bardziej lśniąca, a włosy odżywione i mocne.

Olejek rycynowy można dodać również do odżywki do włosów stosowanej na co dzień lub połączyć jego działanie z innym olejem roślinnym (np. pięknie pachnącym olejem migdałowym).

Olejek rycynowy — inne zastosowania

Olejek rycynowy możemy stosować również na inne partie ciała. Nałożony na paznokcie wzmacnia płytkę, która wykazuje mniejsze tendencje do rozdwajania się.

Olejkiem rycynowym możemy również przemywać twarz. Idealnie sprawdza się w przypadku cery suchej oraz trądziku, a także cery dojrzałej, ponieważ zmniejsza widoczne bruzdy i zmarszczki.

Olejek rycynowy można również wykorzystać w walce z cellulitem lub zrogowaciałym naskórkiem na łokciach oraz piętach.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3pt21m