GotowaniePrzepisyOnigiri - japońskie kanapki z ryżu

Onigiri - japońskie kanapki z ryżu

To typowe japońskie śniadanie, źródło węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów. Alicja Than, restauratorka, japonistka i blogerka, pokazała nam, jak zrobić je krok po kroku.

Magdalena Pomorska

04.07.2016 | aktual.: 09.08.2018 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Japońskie onigiri to idealna odskocznia od "nudnych" kanapek. A jednocześnie gwarancja szczupłego wyglądu i dobrego samopoczucia. Podkreśla to Naomi Moriyama, autorka książki „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, polecając ten znany od XI wieku przysmak. Klasyczne onigiri to trójkąt z ryżu, wewnątrz którego skrywa się farsz, a wierzch owinięty jest wodorostami. Niewielkie „kanapki” dostępne są w kilku wariantach: z rybą, krewetkami, ikrą czy marynowaną śliwką. Z łatwością można ją przygotować w każdej polskiej kuchni, do czego zachęcamy.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (5)