Onigiri - japońskie kanapki z ryżu
To typowe japońskie śniadanie, źródło węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów. Alicja Than, restauratorka, japonistka i blogerka, pokazała nam, jak zrobić je krok po kroku.
04.07.2016 | aktual.: 09.08.2018 13:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Japońskie onigiri to idealna odskocznia od "nudnych" kanapek. A jednocześnie gwarancja szczupłego wyglądu i dobrego samopoczucia. Podkreśla to Naomi Moriyama, autorka książki „Japonki nie tyją i się nie starzeją”, polecając ten znany od XI wieku przysmak. Klasyczne onigiri to trójkąt z ryżu, wewnątrz którego skrywa się farsz, a wierzch owinięty jest wodorostami. Niewielkie „kanapki” dostępne są w kilku wariantach: z rybą, krewetkami, ikrą czy marynowaną śliwką. Z łatwością można ją przygotować w każdej polskiej kuchni, do czego zachęcamy.
Zobacz również: Nikujaga - sycące danie z Japonii