GotowaniePrzepisyPanna Cotta z fiołkami i białą czekoladą

Panna Cotta z fiołkami i białą czekoladą

Panna cotta z fiołkami i białą czekoladą to kwintesencja rozpływającej się w ustach słodkiej delikatności. Dodatek białej czekolady nadaje deserowi jeszcze bardziej kremowej struktury, a fiołki sprawiają, że całość jest intrygująca, niebanalna, urocza i odrobinę bajeczna.

Panna Cotta z fiołkami i białą czekoladą
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

23.06.2015 | aktual.: 23.06.2015 08:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten włoski smakołyk to idealna propozycja na elegancji poczęstunek nawet dla najbardziej wymagających gości. Autorka przepisu Paulina Krajewska o tym deserze pisze tak:
- Panna cotta z fiołkami i białą czekoladą to kwintesencja rozpływającej się w ustach słodkiej delikatności. Dodatek białej czekolady nadaje deserowi jeszcze bardziej kremowej struktury, a fiołki sprawiają, że całość jest intrygująca, niebanalna, urocza i odrobinę bajeczna.

Składniki (ok. 2-4 porcje): 250 ml płynnej kremówki 36%, 1 łyżeczka żelatyny, 50 g białej czekolady, ok 4 łyżki świeżych fiołków.
Kremówkę z żelatyną oraz czekoladą zagotuj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Przelej ją do np. pucharków, obsyp fiołkami i schłódź przez minimum 2 godziny.

Sugestie: zmniejsz lub zwiększ ilość dodanej czekolady oraz fiołków. Pyszny będzie tu również dodatek wanilii (ziarenek lub ekstraktu). Deser przechowuj w lodówce do dwóch dni. Podawaj schłodzony prosto z lodówki. Świeże fiołki zastąp cukrem fiołkowym (cukier utarty z kwiatami).

Wersja light: zrób ją na mleku o niskiej zawartości tłuszczu (ale to już nie będzie to samo) i ewentualnie zmniejsz ilość czekolady.

Komentarze (1)