FitnessPapryka nie traci witamin podczas smażenia?

Papryka nie traci witamin podczas smażenia?

Papryka nie traci witamin podczas smażenia?
Źródło zdjęć: © sxc.hu
18.11.2008 15:47

Czy to prawda, że papryka w przeciwieństwie do innych warzyw, podczas różnego rodzaju obróbki kulinarnej( smażenia, marynowania itp) nie
traci witamin i składników mineralnych?

Czy to prawda, że papryka w przeciwieństwie do innych warzyw, podczas różnego rodzaju obróbki kulinarnej( smażenia, marynowania itp) nie traci witamin i składników mineralnych?

Wszystkie warzywa są podatne na straty wartości odżywczej w procesach obróbki kulinarnej. Witaminy są tracone z żywności pod wpływem podwyższonej temperatury, światła słonecznego, tlenu, pH, wody, obecności metali. Szczególnie wrażliwym związkiem jest witamina C, której straty w żywności sięgają 50% i więcej. Papryka nie jest tu wyjątkiem. Porównując jednak warzywa między sobą należy zwrócić uwagę na istotną kwestię czasu, jaki jest potrzebny na przygotowanie danego warzywa do spożycia. Na przykład ziemniaki lub marchewka w odróżnieniu od papryki muszą być dłużej gotowane, pieczone, smażone zanim uzyskają pożądaną miękkość, stąd też straty witamin i składników odżywczych będą tam większe.

Elżbieta Duda-Gmurczyk

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!