GotowaniePrzepisyPieczony omlet z warzywami i oregano

Pieczony omlet z warzywami i oregano

Pieczony omlet z warzywami i oregano
03.03.2006 09:37, aktualizacja: 27.03.2006 17:25

Doskonały na sobotnie śniadanie do łóżka.

Składniki:
- 1 cukinia, najlepiej młoda
- 2 marchewki
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mrożonego groszku
- 2 małe pomidorki
- masło do formy
- oregano

Cukinię umyć, nie obierać, marchewki umyć, obrać, warzywa pokroić na długie słupki, jeśli cukinia ma gąbczasty środek z nasionkami, trzeba go usunąć.

Pokrojone warzywa ułożyć na perforowanej wkładce nad garnkiem z wrzątkiem, ugotować na półmiękko, groszek zblanszować.

Białka ubić na pianę z odrobiną soli, żółtka zmiksować z mąką, wyłożyć na nie pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, dodać odrobinę pieprzu.

Masę przełożyć do natłuszczonej brytfanny, ułożyć podgotowane warzywa i plasterki pomidorów, upiec na rumiano w 200°C, posypać oregano.