Wypij kefir o konkretnej porze. Zdziała cuda w organizmie
06.03.2024 12:56, aktual.: 06.03.2024 14:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kefir to wyrób mleczny, który ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób ceni go nie tylko za kwaskowaty smak, ale również z powodu jego właściwości. Okazuje się, że najlepiej pić go o jednej konkretnej porze.
Uznaje się, że miejscem, z którego pochodzi, jest Kaukaz, a sam kefir jest jednym z najstarszych rodzajów fermentowanego mleka. Od wieków jest produkowany z mleka krowiego, owczego czy koziego, a nawet ich mieszanki. Współcześnie znany i ceniony jest za swoje korzystne dla zdrowia właściwości.
Jak doszło do wyprodukowania kefiru? Hodowcy zwierząt zauważyli, że mleko przechowywane w skórzanych workach z czasem zmienia swoją konsystencję na bardziej ziarnistą. Procesowi fermentacji sprzyjał nie tylko ciepły klimat, ale też używanie tych samych naczyń bez ich dokładnego czyszczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak dziś produkuje się kefir?
Klasykiem jest tradycyjny kefir, będący fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym z mleka różnych gatunków zwierząt. Proces jego produkcji polega na ukwaszeniu mleka za pomocą ziaren kefirowych. Obecnie na rynku dostępne są także warianty kefiru bezmlecznego, takie jak kefir sojowy czy kefir wodny.
Kefir wodny powstaje przez zanurzenie ziaren kefirowych, zwanych też kryształkami japońskimi, w 10 proc. roztworze sacharozy. Następuje fermentacja, po której otrzymuje się mętny napój o lekko lepkiej konsystencji. Natomiast w produkcji kefiru sojowego, zamiast wody, wykorzystuje się napój sojowy.
Właściwości kefiru
Dietetycy przyznają, że kefir ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, a także pomaga zredukować wzdęcia i wyregulować rytm wypróżnień. Oprócz tego poprawia odporność i pozytywnie działa na florę bakteryjną jelit.
Kefir jest również polecany w sposobie żywienia osób aktywnych fizycznie. Jest źródłem białka, sprzyja budowie i prawidłowemu działaniu mięśni. Ma także działania pobudzające przemianę materii, dlatego polecany jest osobom, które chcą zredukować masę ciała.
Kiedy najlepiej spożywać kefir?
Choć nabiał najczęściej kojarzy się z posiłkami porannymi, to właśnie kefir spożywany wieczorem, czyli w porze kolacji, będzie przynosił najwięcej korzyści dla naszego zdrowia.
Dzięki swojej bogatej zawartości składników odżywczych, a także działaniu wspomagającemu układ trawienny, kefir jest idealnym napojem na noc. Pomoże ciału podczas nocnego odpoczynku, dzięki czemu obudzimy się w pełni zregenerowani i wypoczęci. Ponadto wieczorne picie kefiru może pomóc przyspieszyć zasypianie i poprawić jakość snu.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.