Wskazała "królową bułek". Zawsze wkładaj do koszyka

W piekarniach i marketach można znaleźć różne rodzaje pieczywa. Wybór jest ogromny, dlatego nie zawsze wiadomo, po które bułki najlepiej sięgać. Wątpliwości w tej kwestii postanowiła rozwiać Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka wskazała "królową bułek"
Katarzyna Bosacka wskazała "królową bułek"
Źródło zdjęć: © AKPA, East News

29.02.2024 | aktual.: 29.02.2024 14:20

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy niektórych potraw bez pieczywa. Jedni wolą chleb, inni bagietki, a jeszcze inni najczęściej sięgają po bułki. Tych w sklepach i piekarniach dostatek, a klienci mają do wyboru różne rodzaje i wielkości bułek: ciemne, jasne, wieloziarniste, z posypkami lub bez.

Które z nich są jednak najzdrowsze? Odpowiedzi postanowiła udzielić Katarzyna Bosacka, znana z m.in. z popularnego programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", w którym wyjaśniała widzom zawiłości dotyczące np. składów popularnych produktów spożywczych.

Jakie są najlepsze bułki?

W zamieszczonym na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka wymieniła i dokładnie opisała najpopularniejsze, dostępne w sklepach bułki. Zasugerowała, co będzie lepszym wyborem niż popularna, biała kajzerka z mąki oczyszczonej, która - jak mówiła - "poza czystą energią, nie ma w sobie wartości odżywczych".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdaniem Bosackiej, najzdrowszym wyborem będą cztery rodzaje bułek: żytnie na zakwasie, grahamki, orkiszowe i pełnoziarniste.

Pierwsze z wymienionych są bogate w wartości odżywcze i naturalne. Wspomagają trawienie oraz - jak dodała Bosacka - regulują poziom cukru we krwi. Z kolei grahamki mają niski poziom tłuszczu i cukru, są za to bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Więcej błonnika i odżywczych składników zawierają też bułki orkiszowe oraz pełnoziarniste. Poza tym te ostatnie, wytwarzane z mąki z pełnego ziarna - "dają uczucie sytości na dłużej.

Tych bułek unikaj

Prezenterka dokładnie opisała też bułki, które lepiej wykreślić ze swojego jadłospisu. Na pierwszym miejscu znalazły się białe bułki z oczyszczonej mąki pszennej. Zdaniem ekspertki, nie tylko są ubogie w wartości odżywcze, ale także mogą prowadzić do wahania cukru we krwi.

Bosacka nie poleca też pełnych tłuszczu i cukru bułek maślanych. Te są nie tylko ubogie w błonnik, ale i ogólnie niekorzystne dla zdrowia. Na koniec zwróciła też uwagę na wszelkiego rodzaju bułki zawierające konserwanty, sztuczne barwniki czy ulepszacze smaku.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (60)