Wskazała "królową bułek". Zawsze wkładaj do koszyka
W piekarniach i marketach można znaleźć różne rodzaje pieczywa. Wybór jest ogromny, dlatego nie zawsze wiadomo, po które bułki najlepiej sięgać. Wątpliwości w tej kwestii postanowiła rozwiać Katarzyna Bosacka.
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy niektórych potraw bez pieczywa. Jedni wolą chleb, inni bagietki, a jeszcze inni najczęściej sięgają po bułki. Tych w sklepach i piekarniach dostatek, a klienci mają do wyboru różne rodzaje i wielkości bułek: ciemne, jasne, wieloziarniste, z posypkami lub bez.
Które z nich są jednak najzdrowsze? Odpowiedzi postanowiła udzielić Katarzyna Bosacka, znana z m.in. z popularnego programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", w którym wyjaśniała widzom zawiłości dotyczące np. składów popularnych produktów spożywczych.
Zobacz także: Jest oburzona. "Pastwi się" nad maskotkami z Biedronki
Jakie są najlepsze bułki?
W zamieszczonym na swoim Instagramie Katarzyna Bosacka wymieniła i dokładnie opisała najpopularniejsze, dostępne w sklepach bułki. Zasugerowała, co będzie lepszym wyborem niż popularna, biała kajzerka z mąki oczyszczonej, która - jak mówiła - "poza czystą energią, nie ma w sobie wartości odżywczych".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdaniem Bosackiej, najzdrowszym wyborem będą cztery rodzaje bułek: żytnie na zakwasie, grahamki, orkiszowe i pełnoziarniste.
Pierwsze z wymienionych są bogate w wartości odżywcze i naturalne. Wspomagają trawienie oraz - jak dodała Bosacka - regulują poziom cukru we krwi. Z kolei grahamki mają niski poziom tłuszczu i cukru, są za to bogate w błonnik, witaminy i minerały.
Więcej błonnika i odżywczych składników zawierają też bułki orkiszowe oraz pełnoziarniste. Poza tym te ostatnie, wytwarzane z mąki z pełnego ziarna - "dają uczucie sytości na dłużej.
Zobacz także: Schudła już 17 kg. Oto mroczny sekret jej "diety cud"
Tych bułek unikaj
Prezenterka dokładnie opisała też bułki, które lepiej wykreślić ze swojego jadłospisu. Na pierwszym miejscu znalazły się białe bułki z oczyszczonej mąki pszennej. Zdaniem ekspertki, nie tylko są ubogie w wartości odżywcze, ale także mogą prowadzić do wahania cukru we krwi.
Bosacka nie poleca też pełnych tłuszczu i cukru bułek maślanych. Te są nie tylko ubogie w błonnik, ale i ogólnie niekorzystne dla zdrowia. Na koniec zwróciła też uwagę na wszelkiego rodzaju bułki zawierające konserwanty, sztuczne barwniki czy ulepszacze smaku.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl