Piknik dla początkujących
Otwarta przestrzeń i świeże powietrze - oto najlepsza kuracja antystresowa. Po wielu godzinach spędzonych w pracy trudno wyobrazić sobie lepszy sposób odpoczynku niż spacer czy piknik. Wbrew pozorom w zwykłym wiklinowym koszu i miękkim kocu drzemie ogromny potencjał. Dzięki sprytnej organizacji miejsca i kilku kulinarnym sztuczkom, w parku czy na plaży, możemy stworzyć prawdziwą ucztę. Przygotowując menu pod kątem posiłku w plenerze, powinniśmy pamiętać o tym, żeby wybierać dania, które najlepiej smakują na zimno. Sałatki, kanapki, warzywne i mięsne kąski, a nawet zupy - istnieje cała gama przysmaków, które nie wymagają podgrzewania. Aby jedzenie dotrwało do pikniku, warto je odpowiednio zapakować - gruba folia aluminiowa czy szczelne pojemniki silikonowe są niezbędnymi akcesoriami.
Organizując piknik warto także pomyśleć o wygodnych i lekkich naczyniach oraz sztućcach, które bez trudu przeniesiemy. Na koniec do naszego ekwipunku powinniśmy dołączyć worek na odpady, by po naszej uczcie nie pozostał ślad.
Co zatem powinno znaleźć się w piknikowym menu?