Podlej ogródki wodą z popularną przyprawą. Obrodzą jak nigdy wcześniej
Sezon na ogórki gruntowe zbliża się wielkimi krokami. To najwyższy czas zacząć je dokarmiać, by urosły zdrowe i okazałe. Nie musisz kupować drogich nawozów. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą dwa składniki, które najprawdopodobniej masz już w domu.
Ogórki gruntowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach. Niestety, nie są one najłatwiejsze w uprawie. Bywają kapryśne, a do tego są wyjątkowo często atakowane przez szkodniki i choroby grzybowe. Poza zapewnieniem im odpowiednich warunków do wzrostu, warto przygotować domowy nawóz. Działa równie dobrze jak drogie, sklepowe nawozy. A co najlepsze - do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
Czytaj także: Podlej tym ogórki. Latem będziesz zbierać je wiadrami
Ogórki gruntowe — co musisz wiedzieć o ich uprawie?
Ogórek to najpopularniejsza roślina jednoroczna w polskich ogrodach. Termin wysiewu rośliny przypada na drugą połowę maja, ponieważ potrzebują one dużo ciepła, aby móc prawidłowo się rozwijać. W trakcie siania trzeba pamiętać o zostawieniu co najmniej 70-centymetrowych odstępów pomiędzy roślinami. Najlepiej czują się w lekkiej, próchniczej ziemi o odczynie zasadowym. Ogórki należy regularnie podlewać, zwłaszcza w trakcie upałów, a także regularnie nawozić. Najlepszym nawozem do ogórków gruntowych jest obornik, który zawiera wszystkie niezbędne składniki, których potrzebują one do wzrostu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy sposób na kiszone ogórki
Domowy nawóz do ogórków - wystarczą ci dwa składniki
Obornik to naturalny nawóz, składający się ze sfermentowanych odchodów zwierzęcych z dodatkiem ściółki. Można kupić go w niemalże każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli jednak nie masz możliwości zaopatrzenia się w obornik, możesz przygotować domowy nawóz do ogórków, który uodporni je na choroby grzybowe, szkodniki i przede wszystkim sprawi, że zaczną rosnąć znacznie szybciej.
Jak go przygotować? Potrzebujesz pół litra przegotowanej, ostudzonej wody, łyżeczkę kurkumy i łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj wszystko ze sobą dokładnie i odstaw na dwie godziny. Po dwóch godzinach rozcieńcz nawóz w trzech litrach wody i podlej nim ogórki. Zabieg ten powtarzaj raz na dwa tygodnie. Kurkuma wykazuje silnie działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W połączeniu z sodą oczyszczoną odżywi ona łodygi i system korzeniowy ogórków, co przełoży się na jakość plonu. Dzięki swoim przeciwgrzybicznym właściwościom, uchroni roślinę przed chorobami grzybowymi, a także szkodnikami. To fantastyczny, tani i bardzo skuteczny nawóz do ogórków, który działa już po pierwszym użyciu.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl