Podwójna ochrona struktur skóry i widoczne odmłodzenie
Białka to podstawowy element strukturalny naszego organizmu – budują każdą jego komórkę
i tkankę, także włókna podporowe skóry. Ich uszkodzenie prowadzi do zaniku sprężystości,
a w konsekwencji – do powstawania zmarszczek. Jedną z przyczyn jest proces glikacji – dołączania reszt cukrowych do białek.
Białka to podstawowy element strukturalny naszego organizmu – budują każdą jego komórkę i tkankę, także włókna podporowe skóry. Ich uszkodzenie prowadzi do zaniku sprężystości, a w konsekwencji – do powstawania zmarszczek. Jedną z przyczyn jest proces glikacji – dołączania reszt cukrowych do białek.
Lirene PROTECT to linia kosmetyków stworzona przez Ekspertów Laboratorium Naukowego Lirene z myślą o nowoczesnych i aktywnych kobietach, które chcą dbać o swoją skórę, pielęgnując ją kosmetykami najwyższej jakości. Składa się na nią pięć serii, przeznaczonych dla różnych grup wiekowych: City Protect 25+, DNA Protect 35+, Matrix Protect 45+, Collagen Protect 55+ i Lipid Protect 65+. Kremy przeciwdziałają procesowi glikacji, wzmacniając poszczególne struktury skóry tak, aby skutecznie spowalniać pojawienie się widocznych oznak upływającego czasu.
Badając styl życia i stan zdrowia stulatków, okazało się, że są wśród nich i pijący i nie pijący, flegmatyczni i ekstrawertyczni, z poczuciem humoru i bez, uprawiający sport i nielubiący się ruszać. Jednak wszyscy mieli cechę odróżniającą ją od pozostałej części populacji: niski poziom glukozy we krwi i niski poziom insuliny. Dlaczego cukier skraca nam życie i jaki ma to związek z przemysłem kosmetycznym?
Podstawowym powodem, dla którego krążąca we krwi glukoza niekorzystnie oddziałuje na komórki, jest to, że przyłącza się ona do różnych cząsteczek białkowych. Ten niekorzystny proces nazywamy glikacją. Dodatkowy problem stwarza fakt, że reakcja ta zachodzi samoistnie, bez udziału dodatkowych enzymów. Trzy czynniki niewątpliwie przyspieszają ten proces: dieta bogata w cukier oraz promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto glikacja jest następstwem naturalnego starzenia się naszego organizmu.
Zasadniczy element struktury skóry właściwej stanowią dwa białka – kolagen i elastyna. Tworzą one włókna kolagenowe i elastynowe, które odpowiadają za sprężystość tkanki. Dołączenie do nich reszty cukrowej – tak samo jak w przypadku każdego innego białka – powoduje szereg zmian. Tworzona przez nie siatka staje się nieuporządkowana, sztywna, oporna na rozciąganie, skóra traci elastyczność, pojawią się zmarszczki i bruzdy.
Nowe kosmetyki Lirene PROTECT pomagają chronić skórę, aby zachować jej młody wygląd na dłużej. Specjalnie dobrane składniki aktywne przeciwdziałają procesom glikacji, działając przeciwzmarszczkowo i naprawczo. Chronią struktury skóry dzięki wzmocnieniu macierzy międzykomórkowej, poprawiają kondycję skóry i chronią ją przed szkodliwym wpływem środowiska i codziennego stresu, zapewniając jednocześnie komfort użytkowania. Skóra staje się bardziej elastyczna, jędrna - na każdym etapie życia.
* Czy wiesz, że…?* Podobna reakcja dołączenia reszt cukrowych zachodzi także… w produktach spożywczych. W tym przypadku nie mówimy jednak o glikacji, ale o reakcji Maillarda. Jest ona złożoną serią reakcji pomiędzy białkami i cukrami, zwykle zachodzącą w podwyższonej temperaturze. W ich wyniku tworzą się setki różnych związków smakowo-zapachowych, które z kolei ulegają rozkładowi do nowych związków podobnego rodzaju. Dlatego też każdy rodzaj żywności posiada specyficzny skład związków smakowo-zapachowych, dzięki czemu odróżniamy zapach gotowanego ryżu od zapachu pieczonego ciasta.
Na linię Lirene PROTECT składa się 5 serii:
CITY PROTECT 25+
DNA PROTECT 35+
MATRIX PROTECT 45+
COLLAGEN PROTECT55+
LIPID PROTECT 65+