Najgorsze smarowidło do chleba. Polacy kupują na potęgę

Jest jednym z produktów, który często ląduje w sklepowych koszykach Polaków. Zachęca niską ceną i smakiem, jednak dietetycy zwracają uwagę na sztuczne dodatki. Dlaczego serek topiony uważany jest za niezdrowy i jak zrobić jego zdrowszą wersję w domu?

To najgorsze smarowidło. Czy serek topiony jest zdrowy?
To najgorsze smarowidło. Czy serek topiony jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI

06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Serek topiony możemy znaleźć niemalże w każdym sklepie spożywczym. Dostępny w różnych smakach, wielkościach oraz formach podania, z prawdziwym serem ma jednak niewiele wspólnego. Jego skład zmieniał się na przestrzeni lat, a obecnie nie ma nic wspólnego z pierwotnym serkiem topionym, który powstał ponad 100 lat temu.

Dietetycy biją na alarm, zwracając uwagę, że serki topione zawierają ogromne ilości sztucznych składników, a także są kalorycznymi bombami. Dlatego też przed zakupem konieczne jest dokładne sprawdzenie etykiety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy serek topiony jest szkodliwy dla zdrowia?

Według informacji znalezionej na stronie czytajsklad.pl serki topione zawierają w składzie utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne w tym m.in. olej palmowy. Ze względu na duże stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które są wynikiem utwardzania, uznawany jest za szkodliwy dla zdrowia. Wiele z nich zawiera również modyfikowaną skrobię, konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.

W składzie serków topionych często znajdują się także fosforany czy sole emulgujące, które mają ułatwić rozsmarowanie na kanapce, ale też utrzymać jednolitą konsystencję smarowidła. To właśnie nadmiar tych składników poprzez odkładanie się w naczyniach krwionośnych, może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy.

Jak zrobić domowy serek topiony?

Jeśli nie chcesz rezygnować ze smaku serka topionego, jednak boisz się ryzykować zdrowiem, możesz przygotować własny serek. Okazuje się, że jest to bardzo proste, a przepisem na jego wykonanie podzieliła się jedna z tiktokerek. 

Do zrobienia domowego serka topionego potrzebujesz: 250 g twarogu, 1 żółtko, pół łyżeczki sody oczyszczonej, sól oraz porcję ulubionych przypraw.

Na początku rozgnieć twaróg widelcem, następnie dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej dalej używając widelca. Przełóż masę do garnka i wstaw do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, a następnie dodaj przyprawy do smaku. Tak przygotowaną masę przełóż do mniejszej miseczki, by serek szybciej stężał. Przechowuj w lodówce.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Komentarze (41)