Najgorsze smarowidło do chleba. Polacy kupują na potęgę
Jest jednym z produktów, który często ląduje w sklepowych koszykach Polaków. Zachęca niską ceną i smakiem, jednak dietetycy zwracają uwagę na sztuczne dodatki. Dlaczego serek topiony uważany jest za niezdrowy i jak zrobić jego zdrowszą wersję w domu?
06.03.2024 | aktual.: 06.03.2024 12:12
Serek topiony możemy znaleźć niemalże w każdym sklepie spożywczym. Dostępny w różnych smakach, wielkościach oraz formach podania, z prawdziwym serem ma jednak niewiele wspólnego. Jego skład zmieniał się na przestrzeni lat, a obecnie nie ma nic wspólnego z pierwotnym serkiem topionym, który powstał ponad 100 lat temu.
Dietetycy biją na alarm, zwracając uwagę, że serki topione zawierają ogromne ilości sztucznych składników, a także są kalorycznymi bombami. Dlatego też przed zakupem konieczne jest dokładne sprawdzenie etykiety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy serek topiony jest szkodliwy dla zdrowia?
Według informacji znalezionej na stronie czytajsklad.pl serki topione zawierają w składzie utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne w tym m.in. olej palmowy. Ze względu na duże stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które są wynikiem utwardzania, uznawany jest za szkodliwy dla zdrowia. Wiele z nich zawiera również modyfikowaną skrobię, konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.
W składzie serków topionych często znajdują się także fosforany czy sole emulgujące, które mają ułatwić rozsmarowanie na kanapce, ale też utrzymać jednolitą konsystencję smarowidła. To właśnie nadmiar tych składników poprzez odkładanie się w naczyniach krwionośnych, może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i miażdżycy.
Zobacz także
Jak zrobić domowy serek topiony?
Jeśli nie chcesz rezygnować ze smaku serka topionego, jednak boisz się ryzykować zdrowiem, możesz przygotować własny serek. Okazuje się, że jest to bardzo proste, a przepisem na jego wykonanie podzieliła się jedna z tiktokerek.
Do zrobienia domowego serka topionego potrzebujesz: 250 g twarogu, 1 żółtko, pół łyżeczki sody oczyszczonej, sól oraz porcję ulubionych przypraw.
Na początku rozgnieć twaróg widelcem, następnie dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej dalej używając widelca. Przełóż masę do garnka i wstaw do kąpieli wodnej. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści, a następnie dodaj przyprawy do smaku. Tak przygotowaną masę przełóż do mniejszej miseczki, by serek szybciej stężał. Przechowuj w lodówce.
Czytaj także: Antyzapalna bomba. Po 50. jedz dwa razy w tygodniu
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl