Użyj zamiast bułki tartej. Panierka zatrzyma nadmiar tłuszczu

Użyj zamiast bułki tartej. Panierka zatrzyma nadmiar tłuszczu

Klasyczna panierka z bułki tartej nie jest najzdrowsza
Klasyczna panierka z bułki tartej nie jest najzdrowsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Carmen Steiner
22.11.2023 15:16, aktualizacja: 23.11.2023 08:13

Niektórym bardzo trudno wyobrazić sobie kotlety bez panierki, muszą przecież być chrupiące. Takie danie nie jest jednak zdrowe. Jak pogodzić te dwie sprzeczności? Wystarczy spróbować panierowania bez suchego pieczywa.

Klasyczna w polskiej kuchni panierka oparta na bułce tartej, mące i jajku jest niestety ciężkostrawna i niezbyt zdrowa. Jeśli jednocześnie chcemy cieszyć się dobrym samopoczuciem i zachować radość ze spożywania chrupiącego kotleta, powinniśmy poszukać innych rozwiązań.

Na szczęście ich nie brakuje, wystarczy tylko poszukać. W przypadku tego konkretnego składnika dania mają szansę okazać się nie tylko zdrowsze, ale i o wiele smaczniejsze. Już nigdy nie wrócicie do dawnej panierki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pożegnaj się z bułką tartą. Oto panierka w wersji light

Mówi się, że polska kuchnia jest ciężka i nie zalicza się do specjalnie zdrowych. Główną winę za ten stan rzeczy ponosi nasz słynny schabowy i ulubiona panierka, która składa się z grubej warstwy bułki tartej. Zatem dobrze wiedzieć, że nie jest ona nieodzownym składnikiem pysznego i chrupiącego kotleta. Jeśli chcemy jeść i żyć zdrowiej – a kto nie chce? – musimy postawić na dobre zamienniki.

Ciekawym pomysłem jest zastosowanie płatków owsianych. Dzięki nim panierka będzie równie chrupiąca, a mięso wchłonie mniej tłuszczu. Wystarczy zmielić płatki z blenderze, a później wykorzystać do panierowania i usmażyć kotlet jak zwykle.

Nie tylko schabowy. W tej panierce wszystko dobrze smakuje

Wieprzowina nie cieszy się dobrą opinią dietetyków, można postawić na inne rodzaje mięs – i nie tylko. Panierowany kotlet z kurczaka będzie równie smaczny, podobnie jak domowe stripsy czy nuggetsy. A jeśli naprawdę chcemy zaszaleć, możemy poeksperymentować np. z tofu czy boczniakami. To zawsze nowa i ciekawa opcja.

Eksperymentować z panierkami można na różne sposoby, próbując np. płatków kukurydzianych albo ulubionych czipsów. Nie będą stanowić zdrowej alternatywy, ale przecież od czasu do czasu można nieco zaszaleć.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta