Wlej do moczenia zamiast wody. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Wlej do moczenia zamiast wody. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Jak przygotować śledzie, by były pyszne?
Jak przygotować śledzie, by były pyszne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.11.2023 11:45, aktualizacja: 24.11.2023 12:30

Świąteczny przysmak każdy przygotowuje inaczej: w oleju, w śmietanie, na słodko. Jedno jest jednak pewne – śledzie muszą być dobrej jakości i niezbyt słone. Jak się pozbyć nadmiaru soli? Ten tradycyjny sposób działa cuda.

Dobrego śledzia z przyjemnością zje każdy, nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami. Trudno wyobrazić sobie bez nich święta, tym bardziej że w każdym domu gospodarze mają swoje sekretne sposoby na przyrządzanie pysznych dań na ich bazie. Śledzie to pożywna, tania i wartościowa opcja. Trzeba jednak wiedzieć, jak je dobrze przygotować, aby oczarowały podniebienia rodziny i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odsalanie śledzi to konieczność. Jak to dobrze zrobić?

Zdania na temat moczenia śledzi są podzielone. Niektórzy uważają, że w ogóle nie powinno się tego zrobić, inni stawiają na szybkie płukanie pod bieżącą wodą. Nie ulega jednak wątpliwości, że nadmiar soli, który znajduje się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ryby, może zepsuć jej smak oraz przygotowane na jej bazie dania.

Moczenie śledzi to długi proces. Najczęściej zostawia się je w wodzie na całą noc, chociaż może to być za krótko. Dokładne odsolenie śledzi powinno zająć około 16 godzin w wypadku całych śledzi oraz 3-4 godziny, jeśli mamy do czynienia z filetami. W tym czasie należy też regularnie wymieniać wodę – 2 razy to absolutne minimum.

W czym moczyć śledzie? Wypróbuj ten sposób

Nie wszyscy wiedzą, że śledzia nie trzeba koniecznie moczyć w wodzie. Istnieje ciekawa alternatywa, która zapewni nie tylko skuteczne odciąganie soli, ale również poprawi smak ryby. Najlepsze rezultaty uzyskamy, jeśli zamoczymy śledzie w mleku. Musi być chłodne, a do tego należy je wymienić przynajmniej 2-3 razy. Po 2 godzinach wymoczone filety będą gotowe do dalszego przetworzenia.

Potraktowane mlekiem śledzie staną się kruche i o wiele bardziej delikatne, będą idealne do podania w śmietanie. Ich wyjątkowy smak z pewnością zachwyci największych malkontentów. Już nigdy nie będziecie moczyć śledzi inaczej.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta