Wlej do moczenia zamiast wody. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Jak przygotować śledzie, by były pyszne?
Jak przygotować śledzie, by były pyszne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.11.2023 11:45, aktual.: 24.11.2023 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świąteczny przysmak każdy przygotowuje inaczej: w oleju, w śmietanie, na słodko. Jedno jest jednak pewne – śledzie muszą być dobrej jakości i niezbyt słone. Jak się pozbyć nadmiaru soli? Ten tradycyjny sposób działa cuda.

Dobrego śledzia z przyjemnością zje każdy, nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za rybami. Trudno wyobrazić sobie bez nich święta, tym bardziej że w każdym domu gospodarze mają swoje sekretne sposoby na przyrządzanie pysznych dań na ich bazie. Śledzie to pożywna, tania i wartościowa opcja. Trzeba jednak wiedzieć, jak je dobrze przygotować, aby oczarowały podniebienia rodziny i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odsalanie śledzi to konieczność. Jak to dobrze zrobić?

Zdania na temat moczenia śledzi są podzielone. Niektórzy uważają, że w ogóle nie powinno się tego zrobić, inni stawiają na szybkie płukanie pod bieżącą wodą. Nie ulega jednak wątpliwości, że nadmiar soli, który znajduje się zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ryby, może zepsuć jej smak oraz przygotowane na jej bazie dania.

Moczenie śledzi to długi proces. Najczęściej zostawia się je w wodzie na całą noc, chociaż może to być za krótko. Dokładne odsolenie śledzi powinno zająć około 16 godzin w wypadku całych śledzi oraz 3-4 godziny, jeśli mamy do czynienia z filetami. W tym czasie należy też regularnie wymieniać wodę – 2 razy to absolutne minimum.

W czym moczyć śledzie? Wypróbuj ten sposób

Nie wszyscy wiedzą, że śledzia nie trzeba koniecznie moczyć w wodzie. Istnieje ciekawa alternatywa, która zapewni nie tylko skuteczne odciąganie soli, ale również poprawi smak ryby. Najlepsze rezultaty uzyskamy, jeśli zamoczymy śledzie w mleku. Musi być chłodne, a do tego należy je wymienić przynajmniej 2-3 razy. Po 2 godzinach wymoczone filety będą gotowe do dalszego przetworzenia.

Potraktowane mlekiem śledzie staną się kruche i o wiele bardziej delikatne, będą idealne do podania w śmietanie. Ich wyjątkowy smak z pewnością zachwyci największych malkontentów. Już nigdy nie będziecie moczyć śledzi inaczej.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (15)
Zobacz także