Polska kuchnia kontra światowa
Polskie jedzenie nie jest aż tak popularne w świecie jak kuchnia francuska, włoska czy japońska. Jakkolwiek cudzoziemcy podczas pobytu w naszym kraju zachwycają się bigosem i schabowym.
Polskie jedzenie nie jest aż tak popularne w świecie jak kuchnia francuska, włoska czy japońska. Jakkolwiek cudzoziemcy podczas pobytu w naszym kraju zachwycają się bigosem i schabowym.
Kuchnia polska uchodzi za tłustą i ciężkostrawną. Zawiesiste sosy, śmietana, smalec, okrasa, słonina – na pewno nie można ich zaliczyć do produktów zdrowych. Natomiast kuchnia węgierska – oparta jest na wołowinie i bardzo dużej ilości papryki. Z kolei Niemcy gustują w kiełbasach, golonce, wieprzowinie i kapuście przyrządzanej na różne sposoby – to chyba jedna z najbardziej tłustych i ciężkostrawnych kuchni świata. Niektóre dania narodowej kuchni francuskiej uznawanej za najlepszą na świecie także nie należą do najzdrowszych – chociaż kucharze nie stosują już tak często tłustych sosów – to nadal pije się sporo wina i spożywa się bardzo dużo sałaty, która w nadmiarze szkodzi na wątrobę.
Nouvelle cuisine
Z drugiej strony współczesna (zwana nouvelle cuisine), francuska sztuka kulinarna jest zdecydowanie zdrowsza od tej tradycyjnej – sosy są zdecydowanie lżejsze, czas pieczenia, duszenia, gotowania trwa bardzo krótko, dzięki czemu zostaje zachowana wartość odżywcza produktów. Być może warto wzorem francuzów odnowić i zmodyfikować kuchnie polską? Możliwe, że wtedy zyska na popularności w świecie.
W kuchni polskiej trudno znaleźć oryginalne – "typowo polskie" potrawy. Ulegała ona wpływom niemieckim, francuskim, żydowskim, orientalnym, włoskim, rosyjskim i ukraińskim. Z Niemiec wywodzi się bardzo popularny w naszym kraju schabowy (czyli niemiecki Schweineschnitzel) i kiełbasa, Francuzom zawdzięczamy mizerię, stek, sosy, ziemniaki puree i szarlotkę, a Ukraińcom pierogi ruskie, barszcz ukraiński.
Ciężkostrawny specjał
Z Litwy wywodzi się uznawany powszechnie za typowo polskie danie bigos. Najlepszy to ten podgrzewany kilka razy. Z pewnością nie jest on potrawą zdrową, ale wyjątkowo smaczną. Wzbudza zachwyt wszystkich, którzy go kiedykolwiek spróbowali. Kto wie, może przy odrobinie promocji bigosowi udałoby się zrobić międzynarodową karierę?
Jednak jeśli ktoś dba o sylwetkę, powinien ograniczyć spożycie naszych narodowych specjałów. Zdecydowanie bardziej odpowiednie dla zdrowia są diety śródziemnomorska, chińska i japońska.
Tradycja i egzotyka
Nadal większość Polaków najchętniej sięga po tradycyjne potrawy. Z drugiej strony powstaje bardzo dużo chińskich, włoskich i azjatyckich restauracji oraz barów sushi. Coraz chętniej próbujemy egzotycznych smaków. Jedni szukają zdrowych potraw, inni interesują się kuchnią światową, ponieważ lubią kulinarne nowinki.
Piotr Adamczewski – krytyk kulinarny: "Nasze obyczaje kulinarne - na szczęście - ewoluują. Uczymy się obcych smaków i chętnie kulinarne nowości wpuszczamy na nasze stoły. Lubimy coraz bardziej zarówno kuchnie egzotyczne np. dalekowschodnie, jak i z zachodniej Europy. Jest w czym wybierać. Równocześnie kuchnia polska przypomniała sobie wiele zapomnianych od dawna przepisów regionalnych i dzięki temu ma czym zaimponować cudzoziemcom w Polsce, jak i w lokalach z kuchnią polską otwartych za granicą."
Przy dzisiejszej dostępności wielu produktów sklepach można pokusić się o włączanie do swojego menu potraw egzotycznych, jednocześnie nie rezygnując z tradycyjnego bigosu, rosołu czy schabowego.