Poznaj polskie tradycje kulinarne

Griz z kaszëbską malëną – wiesz co to za danie? Nie? Za to one wiedzą doskonale! Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które dbają o lokalne tradycje kulinarne zostały nagrodzone w konkursie Carrefour "Smakujemy Lokalnie". Każde z nich otrzymało granty po 10 tysięcy złotych.

Poznaj polskie tradycje kulinarneKGW Dziarskie Babki - Czernina na słodko z makaronem
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Konkurs jest jednym z elementów ogólnopolskiego programu "Smakujemy Lokalnie" organizowanego przez Carrefour Polska pod patronatem honorowym Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Spośród 330 wniosków wyłoniono 10 zwycięskich Kół Gospodyń Wiejskich z województw: wielkopolskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, podlaskiego i śląskiego. W nagrodę KGW otrzymają granty w wysokości 10 000 zł na rozwój swojej działalności oraz projekty związane z działaniami na rzecz społeczności lokalnej, w tym inicjatywy pobudzające przedsiębiorczość kobiet na wsi. Poza nagrodami głównymi wręczono 20 wyróżnień.

Wszystkie Koła – zarówno zwycięskie jak i wyróżnione, oraz te, które w tym roku nie otrzymały nagród, mogą w ramach programu "Smakujemy lokalnie" bezpłatnie nawiązać współpracę z okolicznymi hipermarketami Carrefour, prowadząc tam działania promocyjne czy sprzedaż konsumencką wytwarzanych przez siebie produktów.

Poznajmy zwycięskie dania i ich autorki

KGW Dzierzążenko Dziarskie Babki (woj. wielkopolskie) – czernina na słodko z makaronem

Danie, czernina na słodko z makaronem jest ściśle związane z tradycją regionu Krajny, gdzie od pokoleń hoduje się kaczki i gęsi. Czernina była jedną z częściej jadanych zup, choć na co dzień była serwowana w wersji uboższej bez suszonych owoców. 

KGW w Liskach (woj. warmińsko-mazurskie) – nadziewane gęsie pipki

Raz do roku, głównie na jesieni, kobiety z gminy Pisz przygotowywały tradycyjne gęsie pipki – danie charakterystyczne dla regionu, w którym królował chów gęsi. Mimo upływu lat i zmiany nazwy (wcześniej szyja gęsia nadziewana podrobami) danie wciąż przygotowywane jest w sposób znany babkom i prababkom współczesnych mieszkanek okolicy. 

KGW "W kobiecym gronie" w Nowym Radzikowie (woj. mazowieckie) - buraczki

Region, w którym działa Koło słynął niegdyś z uprawy buraków cukrowych. Buraczaki są więc daniem, które jest ściśle związane z tradycją Mazowsza i zostało przygotowane według starych receptur. Są to placki wykonane z buraka cukrowego, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Niegdyś były one wypiekane na blacie kuchni węglowej, co dodawało im jeszcze większego uroku. 

KGW w Miechucinie - Griz z kaszëbską malëną
KGW w Miechucinie - Griz z kaszëbską malëną © materiały partnera

KGW w Miechucinie (woj. pomorskie) - griz z kaszëbską malëną"

Deser "Griz z kaszëbską malëną" promuje Kaszuby, nie tylko w Polsce, ale także w Europie. Dzięki takim daniom kaszubskie truskawki rozsławiają ten region i podkreślają tradycje kulinarne Kaszub związane z kulturą rolną i niezwykle bogatą kultura ludową. No i któż nie zna kaszebskiej maleny…

KGW w Goleszach Dużych (woj. łódzkie) – goleska kremowa zupa chrzanowa z boczkiem

Okolica, w której działa Koło od dawna słynie z uprawy chrzanu. Do tego stopnia, że mieszkańców pobliskiego Wolborza nazywano "chrzaniorzami". Lokalna tradycja głosi, że poświęcony chrzan symbolizuje ludzką siłę i krzepę. Nic więc dziwnego, że jest on głównym składnikiem zwycięskiej zupy. 

KGW w Nasiłowie (woj. lubelskie) – kluski zawiślańskie z sosem podgrzybkowym

W zależności od tego, na którym brzegu Wisły się znajdujemy to danie ma różne nazwy – kluski zawiślańskie lub bociany. To tradycyjne, bardzo proste danie powiatu puławskiego przygotowywane z produktów łatwo dostępnych w polu, ogrodzie czy lesie. Przepis na ich przygotowane jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. 

KGW Kreatywne Czechowinaki z Czechowizny (woj. podlaskie) – karp z kaszą jęczmienną

W okolicach Knyszyna, które zamieszkiwał niegdyś król Zygmunt August, znajdowało się wiele królewskich stawów rybnych, w których dominował karp. Niektóre z nich istnieją po dziś dzień i stanowią nie tylko źródło licznych legend, ale przede wszystkim tradycji kulinarnej regionu. 

Danie zawiera w sobie wszystko to, co w regionie najlepsze, czyli doskonałą, królewską rybę przygotowywaną z przepisów najstarszych mieszkanek Czechowizny, którą często wzbogacano darami lasów (grzyby) czy sadów (wędzonka śliwka).

KGW w Rudniku (woj. śląskie) – rudnicki apfelmus z pierzinom na wierchu

Gospodynie z tego regionu były samowystarczalne i bardzo zaradne. Większość dań, które przygotowywały, bazowała na produktach wytworzonych we własnych gospodarstwach rolnych. A skoro Rudnik i okolice (dawny rejon śląska opolskiego) obfitowały w sady jabłoni, nie trudno się domyślić, co królowało w tamtejszej kuchni.

Kultywując charakterystyczną dla polskiej wsi, ale nienazwaną wówczas ideę zero waste gospodynie stworzyły apfelmusz z pierzinom, czyli jabłkowy mus, który idealnie komponuje się zarówno z daniami na słodko, jak i słono. 

KGW Snopków (woj. lubelskie) – zatapianka babci Stasi z prodiża

Zatapianka babci Stasi z prodiża podawana z chlebem z własnego wypieku, to potrawa tradycyjnie związana z Lubelszczyzną i hodowlą trzody chlewnej w tym regionie. Niegdyś mięso wieprzowe stanowiło wielki rarytas i przygotowywane było na specjalne okazje. Jednym z prostszych, a zarazem smaczniejszych dań, które z niego przygotowywano była właśnie zatapianka. Szczęśliwcy rozkoszowali się tym daniem maczając pajdę świeżo wypieczonego chleba w gorącym sosie i dokładając do niej kawałek kruchego mięsa w towarzystwie kwaszonego ogórka.

KGW "NOWINKI" (woj. podlaskie) - knysze

Legenda głosi, że nazwa miejscowości Knyszyn pochodzi właśnie od knysz, czyli pieczonych pierogów nadzianych farszem. Są one silnie zakorzenione w wiejskiej kuchni podlaskiej, przyrządza się je tutaj już od stuleci. Są one związane nie tylko z kuchnią polską, ale również białoruską, ukraińską czy żydowską – często zabierano je do pracy na pole, gdzie w towarzystwie maślanki stanowiły obiadową przekąskę.

Knysze są zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

Materiał prasowy Carrefour Polska

Wybrane dla Ciebie

Adam Konkol przeszedł udar. "Straciłem wzrok i mowę"
Adam Konkol przeszedł udar. "Straciłem wzrok i mowę"
Zetrzyj do storczyka. Będzie ciężki od nowych kwiatów
Zetrzyj do storczyka. Będzie ciężki od nowych kwiatów
Nie chciała wracać do "Rodzinki.pl". Ujawnia, kto ją przekonał
Nie chciała wracać do "Rodzinki.pl". Ujawnia, kto ją przekonał
Jak poradzić sobie z bliznami potrądzikowymi? Te zabiegi są najbardziej polecane
Jak poradzić sobie z bliznami potrądzikowymi? Te zabiegi są najbardziej polecane
Tak wyglądała jako studentka. Pokazała zdjęcie sprzed lat
Tak wyglądała jako studentka. Pokazała zdjęcie sprzed lat
Mówią o nim "zielone złoto". Niezastąpiony w pielęgnacji cery dojrzałej
Mówią o nim "zielone złoto". Niezastąpiony w pielęgnacji cery dojrzałej
W sklepach kosztują krocie. Bosacka przestrzega
W sklepach kosztują krocie. Bosacka przestrzega
Nosi najmodniejsze spodnie. Żadne inne jeansy się nie liczą
Nosi najmodniejsze spodnie. Żadne inne jeansy się nie liczą
Wystarczy pięć dni śmieciowego jedzenia, by doszło do zmian w mózgu i wątrobie
Wystarczy pięć dni śmieciowego jedzenia, by doszło do zmian w mózgu i wątrobie
Spryskaj tym framugi. Mrówki już nie wejdą do domu
Spryskaj tym framugi. Mrówki już nie wejdą do domu
Nigdy nie podłączaj do przedłużacza. Elektryk ostrzega
Nigdy nie podłączaj do przedłużacza. Elektryk ostrzega
Prostota jest teraz w cenie. Takie paznokcie nosi Kubicka
Prostota jest teraz w cenie. Takie paznokcie nosi Kubicka