Produkty, które chronią przed szkodliwym działaniem słońca
Latem ładujemy nasze akumulatory i korzystamy z najlepszego źródła witaminy D, czyli słońca. Już 15 minut spędzone w jego promieniach wystarczy, aby nasz organizm wyprodukował dzienną jej dawkę.
Latem ładujemy nasze akumulatory i korzystamy z najlepszego źródła witaminy D, czyli słońca. Już 15 minut spędzone w jego promieniach wystarczy, aby nasz organizm wyprodukował dzienną jej dawkę. Skórę chronimy filtrami UVA oraz UVB, ale możemy zadziałać też "od środka". Szereg produktów zawiera substancje działające jak naturalne SPF. Warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Uwaga: produktów nie należy traktować jako zamienników kosmetyków do opalania.
Pomidory
Badania opublikowane w "Journal of British Dermatology" dowodzą, że codzienna porcja pomidorów lub jego przetworów wspomaga skórze lepiej znosić długą ekspozycję na słońce. Wykazał to eksperyment przeprowadzony na 20 kobietach w wieku od 21 do 46 lat. Połowa z nich codziennie zjadała filiżankę pomidorowego przecieru z oliwą z oliwek. W porównaniu z drugą połową pań pozbawionych pomidorowego menu, nie skarżyły się na podrażnioną słońcem skórę. Stało się tak dzięki likopenowi. Podczas opalania buduje on blokadę przeciw promieniom UV.
Na podst. Womenshealthmag.com (mtr), WP Kobieta
Marchew
Wszyscy wiemy, że regularne spożywanie pomarańczowego warzywa korzystnie wpływa na koloryt skóry. Ale wysoka zawartość beta-karotenu ma także tę zaletę, że zapobiega fotostarzeniu się komórek skóry. Dlatego marchew warto jeść regularnie właśnie latem.
Arbuz
Zajadając się czerwonym soczystym owocem, zmniejszasz ryzyko, że twoja skóra będzie równie czerwona jak jego miąższ. Arbuz zawiera sporo likopenu - tej samej substancji, która występuje w pomidorach. Póki mamy sezon na arbuzy, jedzmy je jak najczęściej.
Zielona herbata
W upalne dni zielona herbata sprawdzi się znakomicie, ponieważ obniża temperaturę ciała. Zaś przed opalaniem? Dzięki zawartości grupy substancji pod nazwą EGCG, napój zwalcza stany zapalne i chroni przed wolnymi rodnikami, aktywującymi się pod wpływem słońca.
Zieloną herbatę pij w formie mrożonej. Wystarczy odstawić ją do ostygnięcia, a potem dodać parę kostek lodu i listków mięty.
Bataty
Słodkie ziemniaki - podobnie jak marchewka - stanowią bogate źródło beta-karotenu. Ponadto zawierają też polifenole, które mają działanie przeciwutleniające, czyli zapobiegają starzeniu się skóry. Mało kto wie, że bataty - mimo że są słodkie w smaku - mają mniej kalorii niż zwykłe ziemniaki i zawierają więcej witaminy C niż cytryna.
Najzdrowsza wersja batatów to ta pieczona w piekarniku lub na grillu z odrobiną oliwy i soli. I koniecznie z dużą szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Migdały i nasiona słonecznika
Witamina E jest niezbędna w procesie regeneracji komórek skóry. To dlatego producenci kosmetyków po opalaniu obowiązkowo umieszczają ją w swoim składzie.
Zanim jednak poczujesz pieczenie skóry, jedz migdały i nasiona słonecznika! W nich zawarta jest dobroczynna witamina. Pamiętaj jednak, że jednak garść dziennie zdecydowanie wystarczy.
Kiwi, truskawki, pomarańcze
Owoce zawierające dużo witaminy C to prawdziwy oręż w walce z komórkami rakowymi. Witamina ta likwiduje wolne rodniki, które organizm produkuje w odpowiedzi na uszkodzenia spowodowane przez ekspozycję na światło słoneczne.
Jabłka
Jabłka - ale tylko te z czerwoną skórką - także chronią przed rakiem skóry. Dzięki zawartości witaminy C oraz triterpenoidów, owoce pobudzają organizm do obrony przed rakowymi komórkami. Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Cornella. Uwaga: aby uzyskać efekt ochrony przed rakiem skóry, musisz zjeść jabłko ze skórką.