Przepisy z masłem orzechowym. Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe jest wysokokaloryczne, jednak odpowiednio wybrane i przygotowane może stanowić smaczny i zdrowy składnik diety. Masło orzechowe domowej roboty to świetna alternatywa dla przesłodzonych produktów ze sklepowych półek. Dlaczego warto jeść masło orzechowe, jak je samodzielnie przyrządzić i z czym podawać?

Masło orzechowe to zdrowy dodatek dietetycznych dań.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Masło orzechowe - właściwości

Masło orzechowe to orzechy zmielone na gładką masę z dodatkiem tłuszczów lub cukrów. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy się z masłem z orzechów arachidowych. Są one najtańsze, ale również najmniej łaskawe dla figury. Najbardziej wartościowe masła wykonane są w 100 proc. z orzechów, najlepiej migdałów, nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich.

Masło orzechowe znane jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich warto wymienić obniżenie poziomu cholesterolu, wpływ na pracę serca oraz układu krwionośnego. Masło orzechowe poprawia kondycję skóry i paznokci, przyspiesza proces spalania tłuszczy, wspiera pracę układu nerwowego oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Masło orzechowe to bogate źródło białka, błonnika, kwasu foliowego, związków mineralnych oraz witaminy B i E.

Rodzaje masła orzechowego

Masło orzechowe może być wykonane z różnych rodzajów orzechów. Dlatego dostępne są również masła, których głównym składnikiem są orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały czy nerkowce. Każde z tych orzechów sprawia, że masło charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Dlatego warto zapoznać się wartościami odżywczymi każdego z nich przed decyzją o zakupie. Masła z tych orzechów są droższe od tradycyjnego masła arachidowego, jednak są zdecydowanie zdrowsze i korzystniej wpływają na proces odchudzania. Najmniej kaloryczne są orzechy nerkowca, więc zdecydowanie lepiej sprawdzą się w diecie. Natomiast migdały zawierają więcej białka i błonnika, więc migdałowe masło orzechowe wspomoże pracę układu trawiennego oraz szybciej wzbudzi uczucie sytości.

Przepis na domowe masło orzechowe

Przygotuj ulubione orzechy, oskub je i oczyść, a następnie wysyp je na patelnię bez tłuszczu i praż do momentu aż się zarumienią. Jeżeli zależy ci na jak największej wartości odżywczej masła orzechowego, to nie poddawaj orzechów obróbce termicznej. Następnie rozdrobnione orzechy wrzuć do blendera i miksuj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Blendowanie orzechów to dość długi proces, dlatego musisz się uzbroić w cierpliwość. Uzyskaną masę przełóż do słoika. Jeśli chcesz podkręcić smak domowego masła orzechowego możesz dodać odrobinę soli, miodu lub ksylitolu albo stewii.

Przepisy z masłem orzechowym

Buraczki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 15 dag domowego masła z orzechów laskowych;
  • łyżka masła;
  • szczypta cynamonu, pieprzu, soli;
  • 80 dag buraczków;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • natka pietruszki;
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego.

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Buraczki dokładnie oczyść i pokrój w kosteczkę. Blanszuj je przez dwie minuty we wrzątku, a następnie przelej je zimną wodą i starannie odsącz. Na patelni podgrzej masło z masłem orzechowym, dołóż buraczki i smaż na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem i dolej kilka łyżek wody. Całość duś ok. 10-15 minut. Ugotowane buraczki należy skropić octem, posypać pietruszką oraz rozłożyć wiórki masła orzechowego. Orzechowe buraczki można podawać z ryżem jako główne danie albo jako drobną przystawkę.

Zupa z batatów i masła orzechowego

Składniki:

  • wywar z włoszczyzny (ok.litra);
  • 800 g batatów;
  • 2 łyżki domowego masła orzechowego;
  • pół szklanki orzechów nerkowca;
  • szczypta imbiru, chilli, czerwonej papryki.

Bataty oczyść, pokrój w kostkę i zalej wcześniej przygotowanym wywarem z włoszczyzny. Zupa powinna gotować się do momentu, aż bataty będą miękkie. Pod koniec do gotujących się batatów dodaj masło orzechowe i uprażone orzechy nerkowca. Wszystko dopraw do smaku imbirem, chilli i czerwoną papryką. Następnie zblenduj zupę na gładką masę i podawaj z orzechami nerkowca.

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik