Przepisy z masłem orzechowym. Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe jest wysokokaloryczne, jednak odpowiednio wybrane i przygotowane może stanowić smaczny i zdrowy składnik diety. Masło orzechowe domowej roboty to świetna alternatywa dla przesłodzonych produktów ze sklepowych półek. Dlaczego warto jeść masło orzechowe, jak je samodzielnie przyrządzić i z czym podawać?
Masło orzechowe - właściwości
Masło orzechowe to orzechy zmielone na gładką masę z dodatkiem tłuszczów lub cukrów. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy się z masłem z orzechów arachidowych. Są one najtańsze, ale również najmniej łaskawe dla figury. Najbardziej wartościowe masła wykonane są w 100 proc. z orzechów, najlepiej migdałów, nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich.
Masło orzechowe znane jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich warto wymienić obniżenie poziomu cholesterolu, wpływ na pracę serca oraz układu krwionośnego. Masło orzechowe poprawia kondycję skóry i paznokci, przyspiesza proces spalania tłuszczy, wspiera pracę układu nerwowego oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Masło orzechowe to bogate źródło białka, błonnika, kwasu foliowego, związków mineralnych oraz witaminy B i E.
Rodzaje masła orzechowego
Masło orzechowe może być wykonane z różnych rodzajów orzechów. Dlatego dostępne są również masła, których głównym składnikiem są orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały czy nerkowce. Każde z tych orzechów sprawia, że masło charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Dlatego warto zapoznać się wartościami odżywczymi każdego z nich przed decyzją o zakupie. Masła z tych orzechów są droższe od tradycyjnego masła arachidowego, jednak są zdecydowanie zdrowsze i korzystniej wpływają na proces odchudzania. Najmniej kaloryczne są orzechy nerkowca, więc zdecydowanie lepiej sprawdzą się w diecie. Natomiast migdały zawierają więcej białka i błonnika, więc migdałowe masło orzechowe wspomoże pracę układu trawiennego oraz szybciej wzbudzi uczucie sytości.
Przepis na domowe masło orzechowe
Przygotuj ulubione orzechy, oskub je i oczyść, a następnie wysyp je na patelnię bez tłuszczu i praż do momentu aż się zarumienią. Jeżeli zależy ci na jak największej wartości odżywczej masła orzechowego, to nie poddawaj orzechów obróbce termicznej. Następnie rozdrobnione orzechy wrzuć do blendera i miksuj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Blendowanie orzechów to dość długi proces, dlatego musisz się uzbroić w cierpliwość. Uzyskaną masę przełóż do słoika. Jeśli chcesz podkręcić smak domowego masła orzechowego możesz dodać odrobinę soli, miodu lub ksylitolu albo stewii.
Buraczki z masłem orzechowym
Składniki:
- 15 dag domowego masła z orzechów laskowych;
- łyżka masła;
- szczypta cynamonu, pieprzu, soli;
- 80 dag buraczków;
- świeżo zmielony pieprz;
- natka pietruszki;
- 2-3 łyżki octu balsamicznego.
Zagotuj w garnku osoloną wodę. Buraczki dokładnie oczyść i pokrój w kosteczkę. Blanszuj je przez dwie minuty we wrzątku, a następnie przelej je zimną wodą i starannie odsącz. Na patelni podgrzej masło z masłem orzechowym, dołóż buraczki i smaż na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem i dolej kilka łyżek wody. Całość duś ok. 10-15 minut. Ugotowane buraczki należy skropić octem, posypać pietruszką oraz rozłożyć wiórki masła orzechowego. Orzechowe buraczki można podawać z ryżem jako główne danie albo jako drobną przystawkę.
Zupa z batatów i masła orzechowego
Składniki:
- wywar z włoszczyzny (ok.litra);
- 800 g batatów;
- 2 łyżki domowego masła orzechowego;
- pół szklanki orzechów nerkowca;
- szczypta imbiru, chilli, czerwonej papryki.
Bataty oczyść, pokrój w kostkę i zalej wcześniej przygotowanym wywarem z włoszczyzny. Zupa powinna gotować się do momentu, aż bataty będą miękkie. Pod koniec do gotujących się batatów dodaj masło orzechowe i uprażone orzechy nerkowca. Wszystko dopraw do smaku imbirem, chilli i czerwoną papryką. Następnie zblenduj zupę na gładką masę i podawaj z orzechami nerkowca.