Przepisy z masłem orzechowym. Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe jest wysokokaloryczne, jednak odpowiednio wybrane i przygotowane może stanowić smaczny i zdrowy składnik diety. Masło orzechowe domowej roboty to świetna alternatywa dla przesłodzonych produktów ze sklepowych półek. Dlaczego warto jeść masło orzechowe, jak je samodzielnie przyrządzić i z czym podawać?

Masło orzechowe to zdrowy dodatek dietetycznych dań.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Masło orzechowe - właściwości

Masło orzechowe to orzechy zmielone na gładką masę z dodatkiem tłuszczów lub cukrów. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy się z masłem z orzechów arachidowych. Są one najtańsze, ale również najmniej łaskawe dla figury. Najbardziej wartościowe masła wykonane są w 100 proc. z orzechów, najlepiej migdałów, nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich.

Masło orzechowe znane jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich warto wymienić obniżenie poziomu cholesterolu, wpływ na pracę serca oraz układu krwionośnego. Masło orzechowe poprawia kondycję skóry i paznokci, przyspiesza proces spalania tłuszczy, wspiera pracę układu nerwowego oraz posiada właściwości przeciwzapalne. Masło orzechowe to bogate źródło białka, błonnika, kwasu foliowego, związków mineralnych oraz witaminy B i E.

Rodzaje masła orzechowego

Masło orzechowe może być wykonane z różnych rodzajów orzechów. Dlatego dostępne są również masła, których głównym składnikiem są orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały czy nerkowce. Każde z tych orzechów sprawia, że masło charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Dlatego warto zapoznać się wartościami odżywczymi każdego z nich przed decyzją o zakupie. Masła z tych orzechów są droższe od tradycyjnego masła arachidowego, jednak są zdecydowanie zdrowsze i korzystniej wpływają na proces odchudzania. Najmniej kaloryczne są orzechy nerkowca, więc zdecydowanie lepiej sprawdzą się w diecie. Natomiast migdały zawierają więcej białka i błonnika, więc migdałowe masło orzechowe wspomoże pracę układu trawiennego oraz szybciej wzbudzi uczucie sytości.

Przepis na domowe masło orzechowe

Przygotuj ulubione orzechy, oskub je i oczyść, a następnie wysyp je na patelnię bez tłuszczu i praż do momentu aż się zarumienią. Jeżeli zależy ci na jak największej wartości odżywczej masła orzechowego, to nie poddawaj orzechów obróbce termicznej. Następnie rozdrobnione orzechy wrzuć do blendera i miksuj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Blendowanie orzechów to dość długi proces, dlatego musisz się uzbroić w cierpliwość. Uzyskaną masę przełóż do słoika. Jeśli chcesz podkręcić smak domowego masła orzechowego możesz dodać odrobinę soli, miodu lub ksylitolu albo stewii.

Przepisy z masłem orzechowym

Buraczki z masłem orzechowym

Składniki:

  • 15 dag domowego masła z orzechów laskowych;
  • łyżka masła;
  • szczypta cynamonu, pieprzu, soli;
  • 80 dag buraczków;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • natka pietruszki;
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego.

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Buraczki dokładnie oczyść i pokrój w kosteczkę. Blanszuj je przez dwie minuty we wrzątku, a następnie przelej je zimną wodą i starannie odsącz. Na patelni podgrzej masło z masłem orzechowym, dołóż buraczki i smaż na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem i dolej kilka łyżek wody. Całość duś ok. 10-15 minut. Ugotowane buraczki należy skropić octem, posypać pietruszką oraz rozłożyć wiórki masła orzechowego. Orzechowe buraczki można podawać z ryżem jako główne danie albo jako drobną przystawkę.

Zupa z batatów i masła orzechowego

Składniki:

  • wywar z włoszczyzny (ok.litra);
  • 800 g batatów;
  • 2 łyżki domowego masła orzechowego;
  • pół szklanki orzechów nerkowca;
  • szczypta imbiru, chilli, czerwonej papryki.

Bataty oczyść, pokrój w kostkę i zalej wcześniej przygotowanym wywarem z włoszczyzny. Zupa powinna gotować się do momentu, aż bataty będą miękkie. Pod koniec do gotujących się batatów dodaj masło orzechowe i uprażone orzechy nerkowca. Wszystko dopraw do smaku imbirem, chilli i czerwoną papryką. Następnie zblenduj zupę na gładką masę i podawaj z orzechami nerkowca.

Wybrane dla Ciebie

Weź z lodówki i posmaruj patelnię. Spalenizna się rozpuści
Weź z lodówki i posmaruj patelnię. Spalenizna się rozpuści
Bije na głowę tuje. To roślina idealna na żywopłot
Bije na głowę tuje. To roślina idealna na żywopłot
Masz takie plamki na paznokciach? Specjalista ostrzega
Masz takie plamki na paznokciach? Specjalista ostrzega
Wystawiasz stopę spod kołdry? To zachowanie ma znaczenie
Wystawiasz stopę spod kołdry? To zachowanie ma znaczenie
Jak długo można przyjmować komunię po spowiedzi? Nie każdy katolik to wie
Jak długo można przyjmować komunię po spowiedzi? Nie każdy katolik to wie
Pies przeciąga się przed tobą? Oto co może komunikować
Pies przeciąga się przed tobą? Oto co może komunikować
Gdzie wyrzucać butelki po wodzie? Wiele osób wciąż ma wątpliwości
Gdzie wyrzucać butelki po wodzie? Wiele osób wciąż ma wątpliwości
Wystroiła się na randkę z Hakielem. Nie zabrakło bieliźnianego akcentu
Wystroiła się na randkę z Hakielem. Nie zabrakło bieliźnianego akcentu
Rozłóż w ogrodzie. Ślimaki przestaną być problemem
Rozłóż w ogrodzie. Ślimaki przestaną być problemem
W jeansie od stóp do głów. Spójrzcie na spódnicę z rozcięciem
W jeansie od stóp do głów. Spójrzcie na spódnicę z rozcięciem
Oto powód pękających słoików. Nie wszyscy o tym wiedzą
Oto powód pękających słoików. Nie wszyscy o tym wiedzą
Zafundowała sobie metamorfozę. Ta fryzura to istne szaleństwo
Zafundowała sobie metamorfozę. Ta fryzura to istne szaleństwo