Przyjęcie komunijne w restauracji — o czym warto pamiętać?

Coraz więcej rodzin decyduje się na przygotowanie przyjęcia komunijnego w restauracji. Jest to podyktowane w głównej mierze wygodą i chęcią zaoszczędzenia czasu. Nie ma nic gorszego niż zabiegani i sfrustrowani rodzice w dniu komunii swojego dziecka. Niestety organizacja przyjęcia komunijnego w restauracji ma też swoje wady, jedną z nich jest cena i konieczność dopilnowania wszystkich szczegółów.

Przyjęcie komunijne w restauracji — o czym warto pamiętać?
Źródło zdjęć: © WP.PL

01.08.2018 | aktual.: 03.08.2018 13:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ile kosztuje komunia w restauracji?

Koszt organizacji komunii w restauracji jest dużo wyższy niż organizacja przyjęcia komunijnego w domu. W zależności od wyboru restauracji waha się on od 100 do 200 zł za osobę. W tej cenie zwykle znajduje się: obiad (złożony z dwóch dań), kolacja, zimna płyta, (wędliny, sery, oliwki, sałatki, chleb i masło), zimne napoje, deser lodowy oraz kawa i herbata. Średni koszt przyjęcia komunijnego na 20 osób wynosi pomiędzy 2000 a 4000 zł.

Tradycyjnie przyjęcie komunijne powinno być bezalkoholowe, jednakże w praktyce coraz więcej rodzin, decyduje się na organizację przyjęcia z alkoholem. Większość lokali zezwala na zaopatrzenie się we własny alkohol — warto tę kwestię wcześniej skonsultować z managerem restauracji. Niekiedy zdarza się tak, że restauracja pobiera kwoty za każdą butelkę wniesionego alkoholu (zazwyczaj są to dość symboliczne kwoty).

Zaproszenie gości na komunię

Przygotowywanie przyjęcia komunijnego w restauracji wymaga wystosowania oficjalnego zaproszenia dla gości. Dobry obyczaj nakazuje wręczyć je osobiście, jednakże jeśli nie mamy takiej możliwości, to równie dobrze możemy wysłać zaproszenie pocztą. W zapraszanie gości warto zaangażować swoją pociechę, w końcu to jej święto.

Nie przepłacaj. Ubrania, zabawki i wszystko inne dla dziecka znajdziesz na WP radarOkazji.

Menu komunijne

Przed ustalaniem menu komunijnego należy wcześniej sporządzić listę gości oraz upewnić się, czy żaden z zaproszonych członków rodziny, nie ma uczulenia na niektóre produkty spożywcze lub nie jest przypadkiem wegetarianinem. Dodatkowo w przygotowaniu menu komunijnego warto uwzględnić preferencje żywieniowe naszego dziecka, ponieważ to przede wszystkim jego święto. Przy wybieraniu przystawek warto postawić na tradycyjne, niekombinowane rozwiązania: kilka rodzajów wędliny, serów, sałatek, koreczków w zupełności wystarczy. Kolejną kwestią jest obiad, który powinien składać się z dwóch dań: zupy i dania mięsnego (ewentualnie wegetariańskiego lub wegańskiego). Zdecydowanie najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest postawienie na rosół. Alternatywą dla rosołu może być: krem z marchewki lub zupa cebulowa. Nieco bardziej skomplikowanym tematem jest drugie danie. Najlepiej przygotować trzy rodzaje mięs, które sprawią, że każdy z zaproszonych gości znajdzie idealną dla siebie potrawę. Zasada ta dotyczy także surówek.

Komentarze (2)