Przyjęcie rodzinne — przepisy
Organizacja przyjęcia rodzinnego w domu jest ważnym egzaminem dla wszystkich gospodarzy. Przed zabraniem się za organizację tego przedsięwzięcia najpierw należy opracować plan, stworzyć listę gości oraz przygotować propozycję menu. Szczególnie kłopotliwym punktem jest przygotowanie dań, które przypadną do gustu wszystkim gościom. Wbrew pozorom przepisy na przyjęcie rodzinne nie muszą być skomplikowane, a ich odtworzenie czasochłonne.
Ustalanie menu na przyjęcie rodzinne
Jedną z kłopotliwych kwestii w przygotowaniu przyjęcia rodzinnego jest ustalenie menu. Warto mieć na uwadze, że przygotowane przez nas potrawy, powinny być dostosowane do preferencji żywieniowych gości. Jeśli zapraszamy na przyjęcie wegetarian to trudno oczekiwać od nich, że się dostosują do panujących w naszym domu zasad i zjedzą wszystko, co im podamy. Oprócz tego warto uwzględnić alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe naszych gości. Zdecydowanie nietaktowne jest proponowanie alkoholu osobom, które w przeszłości zmagały się z nałogiem.
Uroczyste przyjęcia rodzinne uświetnią eleganckie naczynia do serwowania z WP radarOkazji.
Przystawki na przyjęcie rodzinne
Przystawka jest daniem, które podajemy na samym początku przyjęcia. Najlepszą opcją jest przygotowanie dwóch przystawek: jednej na ciepło i drugiej na zimno. Warto mieć na uwadze, że przystawka powinna zaledwie pobudzić apetyt naszych gości, dlatego nie należy serwować zbyt obfitych posiłków. Jednym z ciekawych pomysłów na przystawkę na przyjęciu rodzinnym jest francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa (porcja na cztery osoby)
Składniki:
- 500 g obranej cebuli
- 3-4 łyżki klarowanego masła
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml białego wina
- 750-800 ml bulionu warzywnego
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz cebulę i pokrój ją w piórka.
- Przeciśnij czosnek przez praskę lub pokrój go w bardzo drobną kosteczkę.
- Rozgrzej masło klarowane w garnku o grubym dnie, a następnie dodaj pokrojoną cebulę.
- Smaż cebulę na małym ogniu do czasu aż, przybierze lekko brązowy kolor.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek, wlej wino i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki — duś je na małym ogniu do czasu, gdy wino zredukuje się mniej więcej o połowę.
- Na sam koniec wlej bulion warzywny i tymianek i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Po upływie tego czasu dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj ją z ciepłymi grzankami.
Danie główne na przyjęcie rodzinne
Danie główne na przyjęcie rodzinne powinno mieć charakter odświętny, to znaczy, że niezbyt dobrym pomysłem jest przygotowanie potrawy, którą bez trudu może przygotować sobie każdy z nas w domu. Wobec tego na samym starcie odpadają: pierogi, kotlet schabowy i pieczony kurczak. Zdecydowanie lepszą opcją jest podanie swoim gościom duszonego królika.
Królik duszony w winie
Składniki:
- 1 tuszka królika (ok. 1,2 kg)
- 100 g rodzynków sułtańskich
- 4-5 moreli
- 2 szalotki
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki oleju
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól biały pieprz i pieprz ziołowy do smaku
- 3 liście laurowe
- mąka
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj mięso z królika i pokrój je na kawałki, a następnie dopraw pieprzem białym i ziołowym, i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Po upływie godziny obtocz mięso z królika w mące i podsmaż je na rozgrzanym maśle i oleju, najlepiej w głębokiej patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż obraną i pokrojoną w kostkę szalotkę i obraną i pokrojoną w pół krążki marchewkę.
- Po upływie kilku minut włóż do głębokiej patelni mięso z królika, dodaj: liście laurowe, rodzynki (opcjonalnie można dodać także morele i cynamon), a następnie całość zalej winem.
- Po zagotowaniu dodaj bulion warzywny i duś wszystko pod przykryciem przez ok. 90 minut. Co kilkanaście minut można polewać mięso bulionem.
Deser na przyjęcie rodzinne
Deser na przyjęciu rodzinnym bardzo często związany jest z uroczystością i powodem do świętowania i spotykania się w rodzinnym gronie. Przykładowo: zwykle na przyjęciu urodzinowym podawany jest tort, który uznawany jest za deser okolicznościowy.
Tort Raffaello
Składniki
Ciasto:
- 5 jajek.
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli do smaku Krem:
- 500 g twarogu śmietankowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki mleka w proszku
- 100 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki
- ¾ wiórek kokosowych Polewa
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- kokosowe praliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na początku ubij jajka na sztywno i dodaj do nich szczyptę soli. Gdy ubijesz je już na sztywno, dodawaj do nich stopniowo cukier.
- Do piany dodaj żółtka i dalej ją ubijaj.
- Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do masy jajecznej, delikatnie mieszając ją łyżką.
- Wlej masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza. Biszkopt należy piec przez ok. 30-45 min.
- Czekoladę rozpuść na parze i pozostaw do przestudzenia.
- Twarożek utrzyj z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i czekoladą, a następnie dodaj śmietankę i zmiksuj całość do powstania puszystego kremu.
- ⅓ kremu odłóż do miski, a do pozostałej części dodaj wiórki kokosowe.
- Blaty ciasta przełóż kremem z wiórkami kokosowymi.
- Za pomocą kremu bez kokosa posmaruj boki i górę tortu.
- Przełóż tort do lodówki.
- Podgrzej śmietankę do czasu aż, będzie gorąca.
- Połam białą czekoladę na kawałki, umieść ją w metalowej misce i zalej gorącą śmietanką.
- Udekoruj swój tor polewą i pralinkami kokosowymi.