Pszenna, czyli jaka? Typy mąki i ich zastosowanie

Mąka pszenna jest jedną z najbardziej popularnych. Dostępna jest w praktycznie każdym sklepie, a z jej udziałem można przygotować przeróżne wypieki, desery, chleby, sosy i ogólnie przyjęte dania mączne. Nie każdy jednak wie, co oznaczają poszczególne typy mąk. Czym różni się typ 450 od typu 650 czy 2000? I do czego ich używać?

Mąka pszenna - jakie ma typy i co one oznaczają? Mąka pszenna - jakie ma typy i co one oznaczają?
Źródło zdjęć: © Getty Images | LUCY LAMBRIEX

Co oznacza typ mąki? Jakie są rodzaje mąki pszennej?

W wielu przepisach obecna jest mąka pszenna, jednak mąka mące nierówna. Możemy spotkać się z zastrzeżeniem, aby użyć konkretnego typu, np. 650. Czy mając pod ręką mąkę 850, nie zepsujemy przepisu?

Wiele mąk ma dodatkowe oznaczenia na opakowaniach. Pomagają one dopasować produkt do pożądanego wypieku (tortu, naleśników, bułek itp.). Towarzyszą temu typy wyrażone liczbami, które oznaczają, jaką ilość substancji mineralnych zawiera mąka po zmieleniu. Im mniejsza liczba, tym mąka ma ich najmniej i tym samym jest ona najbardziej miałka. Im wyższa liczba, tym zdrowsza i ciemniejsza mąka. Mąka tortowa sprawi jednak, że ciasto będzie wyjątkowo delikatne. Mąka razowa będzie miała zaś wysoką ilość błonnika.

Do czego używać poszczególne typy mąk?

Oto jakie typy mąki pszennej wyróżniamy:

typ 450 – mąka tortowa,

typ 500 – mąka wrocławska, poznańska, krupczatka,

typ 550 – mąka luksusowa,

typ 650 – mąka bułkowa,

typ 750 – mąka chlebowa,

typ 1050 – mąka chlebowa,

typ 1400 – mąka sitkowa,

typ 1850 – mąka graham,

typ 2000 – mąka razowa, śruta chlebowa.

Jak sama nazwa wskazuje, mąkę tortową warto wykorzystać do robienia delikatnych ciast takich jak biszkopt. Do kruchego ciasta czy pierogów warto sięgnąć po mąkę typu 500. Do ciast drożdżowych, faworków, placków nadawać się będzie mąka luksusowa. Będzie też idealna do pierogów i naleśników. Do pieczenia chleba czy bułek warto sięgnąć po mąkę z wyższym typem, minimum 650.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mąkę 1050 warto wykorzystać do pieczenia chleba i pizzy. Typ 1400 wykorzystuje się do wypieku domowego chleba żytniego lub zakwasu chlebowego. Mąka graham przydaje się głównie do wyrobu chleba graham, ale można z niej skorzystać także podczas robienia pierogów czy spodów do pizzy. Mąka 2000, jako że jest wyjątkowo zdrowa, nadaje się idealnie do tworzenia domowego zakwasu, zdrowych makaronów czy zdrowych, pełnowartościowych wypieków lub pieczywa pełnoziarnistego.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś mieszkała na dworcu. Dziś jej życie wygląda zupełnie inaczej
Kiedyś mieszkała na dworcu. Dziś jej życie wygląda zupełnie inaczej
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Piękne imię wymiera. Nosi je zaledwie pięć Polek
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Schowaj to za kaloryferem. Zdziwisz się, jak spadną rachunki
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Gra z mężem w "M jak miłość". Nie każdy wie, że są parą
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Głośno o ich ślubie. "Po piętnastu latach taki spontan"
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
Skomentowała rosyjskie drony w Polsce. Zaapelowała w sieci
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
List zawisł na klatce. "Bardzo was wszystkich przepraszam"
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Wskoczyła w "wystrzępioną" spódnicę. Zadała szyku na koncercie
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Od dwóch lat jest sama. "Dla mnie już nie istnieje słowo związek"
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Zakochała się na planie. Dziś żyje u boku 75-letniego reżysera
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
Tak wyszła na ulicę. Kozaki to wisienka na torcie
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes
"Jestem niedocenioną artystką". Żali się na polski show biznes