Ptysie z sosem malinowym
Ptysie kuszą już samym wyglądem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie konkretnego, sprawdzonego przepisu. Domowe ptysie smakują wyjątkowo, a kwaskowatość malin równoważy ich słodycz.
22.07.2016 | aktual.: 27.07.2016 14:04
Składniki na ciasto (ok. 50 sztuk)
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem
- jajko
- 150 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- 50 g masła
- ok. 600 ml mleka
Składniki na sos malinowy
- świeże (250 g) lub mrożone maliny (ok. pół opakowania)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie możemy zastąpić np. łyżeczką cukru waniliowego, zmniejszając ilość cukru pudru)
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z masłem i solą. W tym czasie przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąki, mieszamy drewnianą łyżką. Z powrotem stawiamy garnek na ogniu i na małym płomieniu mieszamy tak długo, aż z masy zrobi się kula i będzie odstawać od garnka. Zdejmujemy z ognia i wbijamy kolejno jajka dokładnie mieszając (każde kolejne jajko wbijamy dopiero, gdy pierwsze połączy się dokładnie z masą). Pozostawiamy masę do wystudzenia. Gdy ostygnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki. Można robić to za pomocą szprycy, łyżeczki lub w rękach (w tym przypadku najlepiej mieć pod ręką szklankę z zimną wodą, aby uniknąć przylepiania ciasta do rąk). Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy 3-4 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej na środkowym poziomie. Razem z ptysiami na spód piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z wodą. Gdy zaczną wyrastać (po ok. 10 minutach), zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy przez kolejne 10 minut (w sumie pieczemy ok. 20 minut). Pamiętajmy, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie opadną.
Zobacz także: pyszna lemoniada z imbirem
Czas na krem. Jajko ubijamy (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i dalej miksujemy na średnich obrotach. Mleko gotujemy. Zalewamy masę jajeczną gotującym się mlekiem, stale mieszając. Zagęszczamy krem tzn. wstawiamy miskę do garnka z gotującą się wodą. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po trochu wystudzony krem, mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i wstawiamy do lodówki, aby krem się dobrze schłodził.
Maliny miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt waniliowy (lub cukier) i sok z cytryny, mieszamy. Ptysie nadziewamy kremem za pomocą np. strzykawki lub kroimy na pół i przekładamy. Posypujemy cukrem pudrem, podajemy z sosem malinowym.