Razowe tartaletki z malinami
Idealna, słodka propozycja na podwieczorek w gronie rodziny lub spotkanie z przyjaciółkami.
06.08.2015 | aktual.: 24.11.2015 22:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dostępność sezonowych owoców to świetna okazja do przygotowania wypieków z ich dodatkiem. Na podwieczorek w gronie rodziny lub spotkanie z przyjaciółkami, Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious proponuje urocze tartaletki z kremem i malinami. Aby nieco je "odchudzić" blogerka wykorzystała mąkę razową, która sprawia, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowsze od klasycznej wersji kruchego ciasta. * Składniki na około 10 razowych tartaletek:* 200g mąki razowej, 50g mąki pszennej, 130g masła, 80g cukru, 1 jajko.
Oba rodzaje mąki rozrób dokładnie z masłem, dodaj cukier i jajko. Gotowym ciastem wykładaj foremki do tartaletek i zapiekaj przez około 18 minut w 180 stopni C. Po upieczeniu odczekaj około 5 minut, aż foremki ostygną, a następnie wyjmij z nich poszczególne tartaletki.
Dodatkowo: 400g sera mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny, cukier puder do obsypania, świeże listki melisy.
Gotowe tartaletki wypełniaj mascarpone zmiksowanym na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Następnie ułóż na nim maliny, obsyp odrobiną cukru pudru i podawaj ze świeżymi listkami melisy.
Sugestie autorki przepisu:mąkę razową można zastąpić pszenną, a zamiast mascarpone użyć sera ricotta. Natomiast do wersji light najlepiej wykorzystać cukier trzcinowy. Tartaletki poleca się przechowywać w pojemniku do żywności, dzięki czemu smakować będą równie dobrze na następny dzień po przygotowaniu.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*