GotowaniePrzepisyRyż to spożywczy Koń Trojański!

Ryż to spożywczy Koń Trojański!

Ryż to spożywczy Koń Trojański!
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
27.10.2009 19:18, aktualizacja: 23.06.2010 13:40

Naukowcy apelują, by osoby spożywające dużą ilość produktów ryżowych, zmodyfikowały nieco swoje nawyki żywieniowe.

Stężenie arsenu w napojach produkowanych z ryżu może sięgać 23 procent dziennej dawki, jaką toleruje ludzki organizm. Naukowcy apelują, by osoby spożywające dużą ilość produktów ryżowych, zmodyfikowały nieco swoje nawyki żywieniowe i rozważyły konsumpcję napojów na bazie jęczmienia czy prosa, jako zdrowszą alternatywę - donosi "Journal of Environmental Monitoring".

Jedząc ryż większość konsumentów nie ma świadomości, iż został on okrzyknięty przez naukowców spożywczym Koniem Trojańskim, który wprowadza do ludzkiego organizmu znaczną ilość nieorganicznego arsenu. Arsen należy do grupy niezwykle silnych trucizn, których dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi zaledwie 100 miligramów na kilogram ludzkiego ciała.

Badania przeprowadzone przez brytyjskich oraz hiszpańskich naukowców, których prace koordynował profesor Andrew A. Meharg miały na celu określenie stężenia arsenu w dostępnych handlowo produktach (napojach) opartych na ryżu.

Okazało się, iż stężenie nieorganicznego arsenu w różnego typu ryżowych napojach jest znacznie wyższe niż w napojach wyprodukowanych z jęczmienia czy prosa. Spożywając napoje ryżowe do swojego organizmu konsument może wprowadzać nawet 23 procent dziennej dawki arsenu, jaką toleruje ludzki organizm.

Według naukowców, sytuacja mieszkańców Europy nie jest najgorsza w porównaniu do Japończyków, u których stężenie arsenu w moczu jest zdecydowanie wyższe niż u mieszkańców starego kontynentu.Jednakże badacze sugerują, by osoby często spożywające produkty kuchni japońskiej (ryż oraz potrawy na bazie morskich wodorostów) rozważyły częściową zmianę nawyków żywieniowych np. zamianę napojów ryżowych.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (19)
Zobacz także