LudzieKupujesz parówki w Biedronce? Te omijaj szerokim łukiem

Kupujesz parówki w Biedronce? Te omijaj szerokim łukiem

Parówki od zawsze budzą skrajne emocje. Jedni kochają je za smak i szybkość przygotowania, inni drżą z obawy, co też znajdą w środku. Parówki przez lata obrosły wieloma mitami, a wyobraźnię szczególnie rozbudzają dociekania, co oprócz mięsa dodają do nich producenci. Które parówki bez strachu możemy dodać do koszyka, a które lepiej omijać szerokim łukiem?

Zanim kupisz parówki, sprawdź skład
Zanim kupisz parówki, sprawdź skład
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, East News

Nie wiemy, jak było kiedyś, jednak dziś wszystkie zakłady mięsne podlegają ścisłej kontroli i czytając etykiety parówek, możemy mieć pewność, że wiemy co jemy.

Czym zatem jest parówka? To bardzo drobno zmielona, jednorodna, czyli homogenizowana kiełbaska. I właśnie to bardzo drobne zmielenie surowców mięsnych budzi wiele domysłów. Wciąż na rynku możemy znaleźć parówki, w których mięso stanowi jedynie połowę zawartości. Są też takie, które zawierają jedynie MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne. Przez wielu specjalistów od żywienia MOM uznawane jest za najgorszy z możliwych surowców, którego nie można nazywać mięsem. Dlatego też takie produkty faktycznie omijamy szerokim łukiem. Łatwo je też rozpoznać po możliwie najniższej cenie w sklepie. W parówkach znajdziemy również sól, przyprawy i dodatki do żywności, które pełnią w nich różne funkcje technologiczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zatem wybrać parówki, które będą nie tylko smaczne, ale też wartościowe dla nas i naszej rodziny? Zasady wyboru parówek są proste.

- im więcej mięsa tym lepiej, 50-60 proc. to bardzo mało mięsa w parówkach!

- im mniej dodatków do żywności tym lepiej;

- nigdy nie kupuj parówek z MOM;

- zwracaj uwagę na produkty, w przypadku których producent podkreśla, że są "dla dzieci", często mają one mniej mięsa w składzie niż te bez kolorowych etykiet.

Poniżej znajdziesz przykłady parówek z Biedronki o najlepszym i najgorszym składzie.

Najlepsze parówki z Biedronki

Zacznijmy od tych, które są pełnowartościowym wyrobem mięsnym, bez zbędnych dodatków, konserwantów i polepszaczy.

Tarczyński Naturalnie 100% parówki z szynki (100 g mięsa na 100 g produktu). Skład: mięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, acerola w proszku, aromaty naturalne.

Głodniaki Parówki z Szynki i Cielęciny (100 g produktu przygotowano z 90 g mięsa wieprzowego z szynki i 10 g mięsa cielęcego) Skład: mięso wieprzowe z szynki, mięso cielęce, sól, ekstrakty przypraw, aromat naturalny, glukoza, sól morska.

Kraina Wędlin Nature Parówki z Szynki (100 g produktu z 100g mięsa z szynki). Skład: mięso wieprzowe z szynki, sól, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, glukoza, białko wieprzowe kolagenowe, cukier.

Najgorsze parówki z Biedronki

Czas na produkty, które nigdy nie powinny trafić na nasz stół. Mało w nich mięsa lub wcale (MOM), za to pełno wypełniaczy i dodatków, które mają wiązać wodę i udawać dobry produkt. Takich parówek się wystrzegajmy.

Parówki wędzone z kurcząt Konspol. Skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 55 proc., skórki z kurczaka, woda, kasza manna, sól, skrobia modyfikowana, koncentrat białka sojowego, błonniki roślinne, stabilizator- trifosforany, wzmacniacz smaku- glutaminian monosodowy, cukier, regulator kwasowości – octan sodu, hydrolizowane białko rzepaku i kukurydzy, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego, przyprawy, ekstrakty przypraw, glukoza, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca -azotyn sodu.

Kraina Wędlin Na co dzień, Parówki Wieprzowe. Skład: mięso wieprzowe 62 proc., woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia, sól, białko sojowe, błonnik grochu, przyprawy i ekstrakty przypraw, stabilizator – trifosforany, przeciwutleniacze – kwas izoaskorbinowy, kwas askorbinowy, wzmacniacz smaku -glutaminian monosodowy; regulator kwasowowści – cytrynian sodu octan sodu; matlodekstryna, substancja konserwująca – azotyn sodu.

Kraina Wędlin Na co dzień, Parówki Drobiowe. Skład: mięso kurczęce 65 proc., woda, tłuszcz kurczęcy, skrobia modyfikowana, tkanka łączna kurczęca, sól, błonnik pszenny, aromaty, stabilizator – cytrynian sodu; wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy; glukoza, regulator kwasowowści – kwas cytrynowy; przyprawy, przeciwutleniacz- izoaskorbinian sodu, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca – azotyn sodu.

Dr Michał Wrzosek — dietetyk kliniczny i trener personalny, twórca metody Respo i założyciel Centrum Respo. Pod jego skrzydłami tysiące osób zyskało wymarzoną sylwetkę i zdrowie.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie