GotowaniePrzepisyZawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza

Zawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.

Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.
Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.
Źródło zdjęć: © Instagram | Robert Makłowicz

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube nagrał dla swoich widzów Q&A, czyli wideo, w którym odpowiada na pytania zadane przez fanów. Jednym z wątków, które poruszył, jest śniadaniowy klasyk wielu Polaków, czyli parówki.

Polacy je kochają

Jesteśmy europejskim liderem w ich konsumpcji. Z badań wynika, że co trzeci mieszkaniec naszego kraju zjada przynajmniej jedną parówkę w tygodniu. Wielkimi fanami tego typu przekąsek bardzo często są dzieci. Zwykle jemy je na ciepło, po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem keczupu lub musztardy.

Rady Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to ikona polskiej gastronomii. Jego kulinarne podróże zyskały ogrom fanów. Poza programami telewizyjnymi i kanałem na YouTube swoją obecność zaznacza w mediach społecznościowych. Na Instagramie obserwuje go ponad pół miliona użytkowników. Wśród jego fanów znalazła się osoba, która zadała krytykowi kulinarnemu z pozoru błahe pytanie. Odpowiedź Makłowicza dla wielu osób była zaskakująca. Chodziło o poprawne gotowanie parówek. Ekspert na pytanie internauty odpowiedział bardzo poważnie.

– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki- powiedział Robert Makłowicz.

Gotowanie parówek może szkodzić zdrowiu

Parówek nie należy gotować, lecz jedynie parzyć. Sławny kucharz podkreśla, że gotowanie parówek skutkować może ich pęknięciem, ale to nie jedyny problem. W większości przypadków parówki zawierają sole peklujące. Pod wpływem zbyt wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe związki chemiczne. Gotowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie parówek nie wyjdzie nam na zdrowie. Co ważne, warto również zwracać uwagę na ich skład i wybierać produkty, które będą miały najwięcej mięsa i minimum sztucznych składników.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniaśniadanieparówki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (75)