Zawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza
Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.
22.07.2022 15:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube nagrał dla swoich widzów Q&A, czyli wideo, w którym odpowiada na pytania zadane przez fanów. Jednym z wątków, które poruszył, jest śniadaniowy klasyk wielu Polaków, czyli parówki.
Polacy je kochają
Jesteśmy europejskim liderem w ich konsumpcji. Z badań wynika, że co trzeci mieszkaniec naszego kraju zjada przynajmniej jedną parówkę w tygodniu. Wielkimi fanami tego typu przekąsek bardzo często są dzieci. Zwykle jemy je na ciepło, po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem keczupu lub musztardy.
Rady Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz to ikona polskiej gastronomii. Jego kulinarne podróże zyskały ogrom fanów. Poza programami telewizyjnymi i kanałem na YouTube swoją obecność zaznacza w mediach społecznościowych. Na Instagramie obserwuje go ponad pół miliona użytkowników. Wśród jego fanów znalazła się osoba, która zadała krytykowi kulinarnemu z pozoru błahe pytanie. Odpowiedź Makłowicza dla wielu osób była zaskakująca. Chodziło o poprawne gotowanie parówek. Ekspert na pytanie internauty odpowiedział bardzo poważnie.
– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki- powiedział Robert Makłowicz.
Gotowanie parówek może szkodzić zdrowiu
Parówek nie należy gotować, lecz jedynie parzyć. Sławny kucharz podkreśla, że gotowanie parówek skutkować może ich pęknięciem, ale to nie jedyny problem. W większości przypadków parówki zawierają sole peklujące. Pod wpływem zbyt wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe związki chemiczne. Gotowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie parówek nie wyjdzie nam na zdrowie. Co ważne, warto również zwracać uwagę na ich skład i wybierać produkty, które będą miały najwięcej mięsa i minimum sztucznych składników.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!