Zawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.

Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.
Źródło zdjęć: © Instagram | Robert Makłowicz

Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube nagrał dla swoich widzów Q&A, czyli wideo, w którym odpowiada na pytania zadane przez fanów. Jednym z wątków, które poruszył, jest śniadaniowy klasyk wielu Polaków, czyli parówki.

Polacy je kochają

Jesteśmy europejskim liderem w ich konsumpcji. Z badań wynika, że co trzeci mieszkaniec naszego kraju zjada przynajmniej jedną parówkę w tygodniu. Wielkimi fanami tego typu przekąsek bardzo często są dzieci. Zwykle jemy je na ciepło, po ugotowaniu w wodzie, z dodatkiem keczupu lub musztardy.

Rady Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to ikona polskiej gastronomii. Jego kulinarne podróże zyskały ogrom fanów. Poza programami telewizyjnymi i kanałem na YouTube swoją obecność zaznacza w mediach społecznościowych. Na Instagramie obserwuje go ponad pół miliona użytkowników. Wśród jego fanów znalazła się osoba, która zadała krytykowi kulinarnemu z pozoru błahe pytanie. Odpowiedź Makłowicza dla wielu osób była zaskakująca. Chodziło o poprawne gotowanie parówek. Ekspert na pytanie internauty odpowiedział bardzo poważnie.

– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki- powiedział Robert Makłowicz.

Gotowanie parówek może szkodzić zdrowiu

Parówek nie należy gotować, lecz jedynie parzyć. Sławny kucharz podkreśla, że gotowanie parówek skutkować może ich pęknięciem, ale to nie jedyny problem. W większości przypadków parówki zawierają sole peklujące. Pod wpływem zbyt wysokiej temperatury wydzielają szkodliwe związki chemiczne. Gotowanie, pieczenie, smażenie i grillowanie parówek nie wyjdzie nam na zdrowie. Co ważne, warto również zwracać uwagę na ich skład i wybierać produkty, które będą miały najwięcej mięsa i minimum sztucznych składników.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Zdrowe i słodkie śniadania

Wybrane dla Ciebie
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
"Czułam się wyjątkowo". Cichopek pokazała nowe zdjęcia ze ślubu
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Wystarczy kilka kropli. Kwiaty na grobie postoją dłużej
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
Przerwała milczenie po przegranej w "TzG". "Pomimo wszystko"
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
"Nie jestem świętym". Od lat nie ma kontaktu z jedyną córką
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Komentuje odpadnięcie Kaczorowskiej. "Ja nie jestem zaskoczony"
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
Połóż na kaloryferze. Efekty cię zachwycą
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
"Sytuacja jest alarmująca". Doniesienia uczniów płyną z wielu miast
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
Stracił oko w trakcie gry. Takie słowa usłyszał od lekarza
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
To imię było hitem PRL-u. W tym roku nikt go nie otrzymał
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Kończy 41 lat. Nie przypomina już dawnej siebie
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Jego syn miał tylko 26 lat. Nie mógł się pogodzić z jego śmiercią
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze
Nie kupuj takich chryzantem. Tylko stracisz pieniądze