Sałata będzie świeża przez miesiąc. Znamy prosty trik
13.07.2021 16:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ten sposób na przechowywanie różnych rodzajów sałat oraz natki pietruszki, czy mięty jest genialny. Przetestowała go teraz znana blogerka kulinarna, ale od wielu lat stosowany jest przez kucharzy i barmanów w renomowanych restauracjach.
Owoce i warzywa najlepiej jeść świeże, prosto z pola lub krzaka lub drzewa. Oczywiście w dzisiejszych czasach to praktycznie niemożliwe, bynajmniej nie dla większości. Czasami jednak mamy szansę na zrobienie zapasu. Jak zachować na dłużej świeżość sałaty? Jest prosty trik.
Świeża sałata na dłużej
Zielona sałata zachowa świeżość na dłużej, jeżeli włożymy ją do plastikowego pojemnika, a następnie wyłożymy kostkami lodu oraz przykryjemy na koniec ręcznikiem papierowym. W ten sposób liście np. mięty przechowują między innymi barmani. Tak samo można zachować świeżość rukoli, czy sałaty rzymskiej itp. Warto szczególnie latem zastosować ten sposób, kiedy możemy zrobić zapas warzyw do naszej domowej spiżarni.
Jak jeszcze można przechować sałatę, aby była chrupiąca i wyglądała apetycznie? Pewien patent pokazała na swoim profilu na Tik Toku Lama Bazzi. To blogerka kulinarna. Na swoim kanale dzieli się z fanami sprawdzonymi przepisami i trikami kulinarnymi. Niedawno na swoim profilu na TikToku blogerka przeprowadziła eksperyment, który zachwycił czytelników. Dzięki pewnej metodzie udało jej się przedłużyć świeżość sałaty na miesiąc. Na wideo widzimy, jak Lama wkłada liście sałaty do słoika, wlewa wodę i go zakręca. Następnie wyjmuje z lodówki słoik po miesiącu i sprawdza stan warzywa.
Sałata wygląda bardzo apetycznie. Efekty można sprawdzić samemu na zamieszczonym poniżej wideo.
Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu owoców i warzyw?
Najszybciej psują się owoce i warzywa w pełni dojrzałe i przejrzałe. Warto więc zwrócić uwagę na to, jakie produkty kupujemy i kiedy chcemy je skonsumować. Długotrwałe przechowywanie warzyw wymaga bowiem odpowiednich warunków. Optymalnym miejscem do ich składowania jest piwnica. Jeśli chcemy się cieszyć owocami i warzywami jak najdłużej, możemy spróbować konserwowania, mrożenia, kiszenia, suszenia lub marynowania.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl