GotowaniePrzepisySchab faszerowany morelami z tymiankiem

Schab faszerowany morelami z tymiankiem

Schab faszerowany morelami z tymiankiem
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

19.03.2016 11:01, aktual.: 20.03.2016 21:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Aromatyczne mięso i ze słodką nutą. To pewniak na rodzinny obiad.

Dania obiadowe nie muszą być skomplikowane, a jednocześnie mogą się pięknie prezentować. Przykładem jest schab faszerowany morelami, doprawiony tymiankiem. Autorka przepisu, Paulina Krajewska z bloga "Justmydelicious", podała go rodzinie na świąteczną ucztę. Warto zainspirować się tym prostym przepisem.

Składniki: ok. 700 g schabu, 10-20 suszonych moreli, pęczek świeżego tymianku, sól różowa, 2 łyżki masła solonego.

Schab umyj pod bieżącą wodą i odkrój z niego wszystkie białe błonki. Następnie przez środek wzdłuż mięsa przebij się przy pomocy wąskiego noża lub końcówki drewnianej łyżki, lekko poszerzając ten otwór. Nadziej go obficie morelami. Obwiąż mięso sznurkiem i dodaj świeży tymianek. Mięso włóż do formy, skrop oliwą, wlej szklankę wody. Piecz w 200 stopniach C przez 20-30 minut, co 10 minut lekko smarując mięso przy pomocy pędzelka wywarem. Pod koniec pieczenia (na około 5 minut przed planowanym końcem) obsyp mięso odrobiną soli oraz posmaruj je masłem. Schab podałam z młodymi liśćmi botwiny i młodymi ziemniaczkami. Na drugi dzień równie pysznie smakował z ziemniaczkami i surówką z marchewki.

Sugestie: mięso możesz też posolić od razu przez włożeniem do formy. Jeśli chcesz, aby było lekko chrupiące z zewnątrz, przed pieczeniem obsmaż je przez kilka minut z każdej strony na patelni. Jeśli zamierzasz piec mięso bez dodatku wody w formie, wówczas polecam również obsmażyć je najpierw na patelni, aby potem w trakcie pieczenia nie wypływał z niego nadmiar soku. Ja jednak piekłam mięso wraz z dodatkiem wody, dzięki czemu wytwarzana para zapobiegała nadmiernemu wysychaniu mięsa. Z takiego kawałka wychodzi 6-8 porcji, w zależności jak grube plastry będziesz kroić. Polecam trik z wiązaniem mięsa, ponieważ po pierwsze tak przygotowane wygląda ładniej, a po drugie nawet podczas długiego pieczenia zachowuje swój apetyczny kształt. Aby dodatkowo wzbogacić smak dania, mięso warto zamarynować przed faszerowaniem. Wystarczy trochę przypraw, ziół, oliwa, woda i kilka godzin w lodówce. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.

[ ** www.justmydelicious.com

]( http://www.justmydelicious.com )* Najlepsze diety 2016*

Źródło artykułu:justmydelicious.com