Większość trzyma w lodówce. Nagminny błąd Polaków
Influencerka Patrycja Wysokińska przypomina, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce. Wskazuje na błędy, które popełnia większość z nas.
Znana influencerka zwraca uwagę na powszechny błąd w przechowywaniu żywności. W swoim nagraniu wymienia produkty, które lepiej trzymać poza lodówką, takie jak cebula, czosnek, marchewka, papryka, pomidor, ogórek, kapusta oraz... jajka.
Eksperci jednak podkreślają, że jajka nie powinny być przechowywane w temperaturze wyższej niż 20 st. C. Najbezpieczniej jest więc trzymać je w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki
Produkty, które tracą smak w lodówce
Wysokińska wyjaśnia, że owoce egzotyczne czy ziemniaki tracą smak i aromat w niskiej temperaturze. Melony, kiwi, cytryny, ananasy i banany lepiej przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Ziemniaki w lodówce mogą zmieniać smak i barwę, dlatego warto trzymać je poza nią.
Restauratorka Laura Gessler również podzieliła się swoimi doświadczeniami. W programie "Rogalska Show" opowiedziała, że trzyma jajka poza lodówką, co wpływa na lepszy "maślany" smak jajecznicy i idealne białko jajka ugotowanego na miękko. Wiele sklepów również przechowuje jajka poza lodówkami, co potwierdza słuszność tej praktyki. Jak zauważyła Gessler, jajka w sklepie również przechowywane są nie w lodówkach, a na "zwykłych" półkach.
Jeżeli tylko mamy w domu świeże, nieumyte jajka, najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej (20-22 stopnie Celsjusza).
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.