GotowaniePrzepisySerce czekoladowe ze świeżymi malinami

Serce czekoladowe ze świeżymi malinami

Wspaniały romantyczny deser dla dwojga w kolorze soczystych malin

Serce czekoladowe ze świeżymi malinami
Źródło zdjęć: © Lindt

Wspaniały romantyczny deser dla dwojga w kolorze soczystych malin – kolorze miłości. Przepis dla dwójki, która chce się dzielić wszystkim.

Czas przygotowania: 20 minut plus co najmniej godzina na przygotowanie

Składniki:

  • 120 ml mleka
    • 1 laska wanilii, starta
    • 30 g cukru pudru
    • 10 g mąki kukurydzianej
    • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
    • 120 g czekolady Lindt Excellence 70%, roztopionej
    • 1 łubianka świeżych malin
    • Płatki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do małej miski wbij żółtka jajek, wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na bok.

2. Wlej pozostałe mleko, połowę cukru i startą laskę wanilii do rondla średniej wielkości. Umieść go na kuchence i na średnim ogniu doprowadź jego zawartość do wrzenia.

3. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i usuń łupiny z laski wanilii. Następnie wymieszaj jedną trzecią gorącego mleka z żółtkami jajek. Odstaw na kuchenkę i mieszając trzepaczką, gotuj na wolnym ogniu, dopóki nie otrzymasz grubej warstwy kremu. Odstaw na bok.

4. Zacznij przygotowania do bezy: wymieszaj pozostały cukier z białkami jajek, a potem lekko ogrzej całość aż do rozpuszczenia się cukru. Można to zrobić na parze wodnej lub na małym ogniu.

5. Włóż białka jajek do miski i elektryczną trzepaczką ubij, aż utworzy się sztywna beza. Następnie zwykłą trzepaczką ubijaj bezę z wcześniej przygotowanym gorącym kremem.

6. Na koniec wymieszaj wszystko z roztopioną czekoladą.

7. Włóż ciasto do dobrze wysmarowanych foremek w kształcie serca i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

(Wskazówka: Serca będzie łatwiej wysunąć z foremki, jeśli wcześniej wyściełasz ją papierem do pieczenia.)

8. Wyjmij serca z foremek i połóż na środku dużego talerza, na którym będzie serwowany deser. Udekoruj serca świeżymi malinami i dorzuć trochę płatków czekoladowych.

Wskazówka Maître Chocolatier Lindt: Po tym jak przygotujesz ciasto i zanim włożysz je do foremki, możesz podzielić je na dwie połówki i doprawić jedną z nich wodą różaną, a drugą kilkoma kropelkami Angostura Bitters.

Bon Appétit!

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)