Serce czekoladowe ze świeżymi malinami
Wspaniały romantyczny deser dla dwojga w kolorze soczystych malin
04.02.2016 | aktual.: 09.02.2016 14:51
Wspaniały romantyczny deser dla dwojga w kolorze soczystych malin – kolorze miłości. Przepis dla dwójki, która chce się dzielić wszystkim.
Czas przygotowania: 20 minut plus co najmniej godzina na przygotowanie
Składniki:
- 120 ml mleka
- 1 laska wanilii, starta
- 30 g cukru pudru
- 10 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 120 g czekolady Lindt Excellence 70%, roztopionej
- 1 łubianka świeżych malin
- Płatki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Do małej miski wbij żółtka jajek, wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw na bok.
2. Wlej pozostałe mleko, połowę cukru i startą laskę wanilii do rondla średniej wielkości. Umieść go na kuchence i na średnim ogniu doprowadź jego zawartość do wrzenia.
3. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i usuń łupiny z laski wanilii. Następnie wymieszaj jedną trzecią gorącego mleka z żółtkami jajek. Odstaw na kuchenkę i mieszając trzepaczką, gotuj na wolnym ogniu, dopóki nie otrzymasz grubej warstwy kremu. Odstaw na bok.
4. Zacznij przygotowania do bezy: wymieszaj pozostały cukier z białkami jajek, a potem lekko ogrzej całość aż do rozpuszczenia się cukru. Można to zrobić na parze wodnej lub na małym ogniu.
5. Włóż białka jajek do miski i elektryczną trzepaczką ubij, aż utworzy się sztywna beza. Następnie zwykłą trzepaczką ubijaj bezę z wcześniej przygotowanym gorącym kremem.
6. Na koniec wymieszaj wszystko z roztopioną czekoladą.
7. Włóż ciasto do dobrze wysmarowanych foremek w kształcie serca i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
(Wskazówka: Serca będzie łatwiej wysunąć z foremki, jeśli wcześniej wyściełasz ją papierem do pieczenia.)
8. Wyjmij serca z foremek i połóż na środku dużego talerza, na którym będzie serwowany deser. Udekoruj serca świeżymi malinami i dorzuć trochę płatków czekoladowych.
Wskazówka Maître Chocolatier Lindt: Po tym jak przygotujesz ciasto i zanim włożysz je do foremki, możesz podzielić je na dwie połówki i doprawić jedną z nich wodą różaną, a drugą kilkoma kropelkami Angostura Bitters.
Bon Appétit!