GotowaniePrzepisySernik z pierniczkami i polewą czekoladową

Sernik z pierniczkami i polewą czekoladową

Na świątecznym stole tradycyjne musi się znaleźć sernik. Tuż obok niego lądują też pierniczki. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", poleca połączenie tych dwóch słodkości w jednej propozycji. Z pewnością takie ciacho zrobi furorę na święta.

Sernik z pierniczkami i polewą czekoladową
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

11.12.2016 | aktual.: 12.12.2016 10:24

Składniki na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Masa serowa:
800 g twarogu 3-krotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jaja
10-12 pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Ciasteczka na spód drobno kruszymy. Łączymy je z cynamonem, a następnie ze stopionym, przestudzonym masłem. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do lodówki.

Ser ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz jajek. Kiedy masa będzie już jednolita, kolejno dodajemy jaja, po dodaniu każdego krótko miksując. Połowę masy nakładamy do tortownicy. Przykrywamy ją pierniczkami i zakrywamy pozostałą połową serowej masy. Pieczemy w 160 stopniach ok. 95 minut. Na dno piekarnika dodatkowo można wstawić naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu sernik jest delikatniejszy. Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik.
Zobacz także: tort piernikowy z polewą z białej czekolady

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Komentarze (15)