GotowaniePrzepisyTak sprawdzisz czy jajko jest świeże. Patent bez rozbijania

Tak sprawdzisz czy jajko jest świeże. Patent bez rozbijania

Zjedzenie nieświeżego jajka wywołuje nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które dają we znaki nawet kilka godzin po posiłku. Jednak chwilowa niedyspozycja to nic w porównaniu do zakażenia salmonellą, której bakterie mnożą się w przeterminowanych jajkach.

Zanim zjesz jajko, upewnij się, że jest świeże
Zanim zjesz jajko, upewnij się, że jest świeże
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Objawy salmonelli przypominają objawy grypy żołądkowej. W obu chorobach występuje ból brzucha, biegunka, wymioty, a nawet gorączka, która przy salmonelli może wynosić nawet 40 stopni Celsjusza. Zatrucie się pałeczkami E. Coli wywołującymi salmonellę wymaga hospitalizacji, ponieważ salmonella może rozwinąć się do postaci septycznej, która jest poważnym zagrożeniem dla życia człowieka.

Dzięki temu patentowi rozpoznasz, czy jajka są świeże

Salmonella wywoływana jest przez bakterie, które znajdują się w jajkach i niedogotowanym drobiu. Im starsze są jajka czy mięso, tym wyższe w nich stężenie bakterii wywołujących zakażenie. Jeśli boisz się zatrucia salmonellą, zadbaj o to, aby spożywane przez ciebie mięso drobiowe zawsze było dogotowane, a jajka świeże i dokładnie umyte przed spożyciem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak więc rozpoznać, czy jajko jest świeże? Jest na to kilka prostych sposobów. Pierwszym z nich jest "prześwietlenie" jajka latarką. Wystarczy udać się w ciemne pomieszczenie i skierować światło latarki na jajko. Jeśli widać w nim zwarte żółtko, to znak, że z jajkiem najprawdopodobniej wszystko w porządku.

Druga metoda wymaga użycia wody. Sięgnij po wysokie naczynie (np. kielich do blendowania) i wypełnij je wodą. Następnie delikatnie wrzuć jajko do wody. Jeśli jajko opadnie na dno i tam pozostanie, oznacza to, że jest świeże i zdatne do spożycia. Jeśli jednak po chwili przedostanie się na powierzchnie, do jajka najprawdopodobniej dostało się powietrze, a to nie jest dobry znak. Takie jajko należy wyrzucić do kosza.

Trzecia i ostatnia metoda wymaga rozbicia jajka. Jeśli żółtko jest płaskie, a białko bardzo się ciągnie, a do tego, wydobywa się z niego nieprzyjemny zapach, jajko z całą pewnością jest przeterminowane. Takiego jajka nie można używać — nawet po poddaniu go działaniu bardzo wysokiej temperatury.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)