FitnessSos tamari - właściwości i zastosowanie sosu sojowego

Sos tamari - właściwości i zastosowanie sosu sojowego

Sos tamari to odmiana sosu sojowego. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sos sojowy powstaje ze sfermentowanej soi i pszenicy, natomiast sos tamari tylko z ziaren sojowych. Jakie są właściwości sosu tamari?

Sos tamari - właściwości i zastosowanie sosu sojowego
Źródło zdjęć: © iStock.com | ddukang

24.11.2018 16:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sos tamari a tradycyjny sos sojowy

Sos sojowy jest znany już od XVII wieku. W zależności od kraju pochodzenia proporcje soi, pszenicy, wody i soli są różne. W kuchni azjatyckiej wyróżnia się 6 rodzajów sosu sojowego. W chińskich sosach przeważa soja, dzięki czemu mają charakterystyczny gorzkawy smak. Sos tamari produkowany jest wyłącznie z ziaren sojowych, dlatego jest bezpieczny dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Wyróżnia się również sos usukuchi, saishikomi, kanro oraz shiro, który wyrabia się tylko z pszenicy, przez co jego smak jest delikatniejszy i słodszy. Jak powstają te sosy? Na początek mieli się ziarna soi z pszenicą, samą pszenicę lub soję i poddaje długiej fermentacji. Następnie, gdy otrzymamy aromatyczną ciecz poddajemy ją procesowi filtracji, dzięki czemu otrzymujemy czysty oraz klarowny płyn.

Sos tamari - właściwości i wartość energetyczna

Sos tamari to ciemny sos sojowy o mocnym i wyrazistym smaku. Wartość energetyczna 100 g sosu tamari wynosi ok. 70 kcal. Sos bogaty jest w białko (12 g), węglowodany (5 g) minerały (np. potas, sód) oraz witaminy (głównie z grupy B) niezbędne dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sos tamari zawiera dużą ilość soli - ok. 12 g w związku z czym powinny go unikać osoby z chorobami serca oraz układu krążenia (np. podwyższony cholesterol)
.

Właściwości sosu tamari można porównać do zdrowotnych zalet ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty. Podczas fermentacji sos sojowy wytwarza oligosacharydy, które wspomagają rozwój dobrych bakterii w naszych jelitach (np. bakterii kwasy mlekowego). Sos tamari jest też naturalnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który wspiera walkę organizmu ze szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Sos tamari - do jakich produktów go stosować?

Sosy sojowe są idealne nie tylko do dań azjatyckich, ale też europejskich. Można je dodawać np. do gulaszu, gołąbków lub zup. Sos tamari pasuje do smażonej lub gotowanej wieprzowiny, pieczonego i gotowanego kurczaka, wołowiny, a nawet dziczyzny. Sos tamari wzbogaci smak ryb oraz owoców morza np. susi.

Pasuje do wielu warzyw, takich jak papryka czerwona, bakłażan, ogórek czy bób. Choć może się wydawać, że sos sojowy pasuje tylko i wyłącznie do wytrawnych dań, można go dodawać nawet do deserów, np. lodów. Sos tamari jest ciekawym połączeniem z imbirem, lubczykiem, skórką mandarynki, orzechami laskowymi, miodem, wanilią, a nawet kakao. Sosy sojowe pasują też do makaronów i innych potraw włoskich, takich jak pizza, a nawet do amerykańskich burgerów.

Sos tamari - cena

Produkt ten można kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Cena sosu tamari o pojemności 250 ml to ok. 25 zł. Warto wybierać naturalne sosy sojowe bez dodatku sztucznych aromatów i barwników.

sos sojowyporadnik fitnesskuchnia azjatycka
Komentarze (0)