Dieta na cholesterol - co jeść, żeby obniżyć cholesterol?
Dieta na cholesterol nie tylko poprawia zdrowie, ale i samopoczucie. Niższy poziom cholesterolu to mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy. Co jeść na diecie antycholesterolowej, a czego unikać?. Zobacz, jak obniżyć poziom cholesterolu.
10.11.2018 22:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cholesterol - co trzeba o nim wiedzieć?
Cholesterol to organiczna substancja lipidowa (tłuszczowa) pełniąca w organizmie wiele funkcji. Cholesterol wchodzi w skład błon komórek, uczestniczy w produkcji hormonów (np. płciowych), wytwarzaniu witaminy D oraz syntezie kwasów żółciowych. Sam w sobie nie jest szkodliwy, ale jego nadmiar może prowadzić do miażdżycy, a nawet zawału.
Cholesterol występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się dwa rodzaje cholesterolu: cholesterol dobry (HDL) oraz cholesterol zły (LDL). Dobry cholesterol (HDL, czyli high-density lipoprotein, lipoproteina wysokiej gęstości) to taki, który składa się głównie z białka. Dobry cholesterol nie odkłada się w ścianach tętnic i jest wydalany z organizmu. Natomiast cholesterol LDL (LDL, czyli low-density lipoprotein, lipoproteina niskiej gęstości) łatwo trafia do krwiobiegu i przyczynia się do powstawania chorób układu krążenia.
Dieta na cholesterol - zasady
Dieta antycholesterolowa polega na ograniczeniu spożywania pokarmów bogatych w zły cholesterol. Dieta dobra dla osób zmagających się z podwyższonym cholesterolem to dieta śródziemnomorska, która zawiera dużo ryb, warzyw i owoców oraz potraw skropionych oliwą.
Przy diecie na cholesterol należy wykluczyć z jadłospisu czerwone mięso, tłuste wędliny (salami, boczek), smalec, słoninę, tłuste mleko, śmietanę, ser żółty i topiony. Należy ograniczyć też ilość zjadanych jajek do 2-3 tygodniowo. Nie wolno spożywać białego pieczywa, słonych przekąsek, słodyczy, fast foodów oraz alkoholu.
Dieta obniżająca poziom złego cholesterolu przynosi rezultaty tylko wtedy, gdy jest konsekwentnie przestrzegana. Lepsze wyniki badań krwi i obniżony poziom cholesterolu LDL można uzyskać już po 3 miesiącach od rozpoczęcia diety. Ważne, aby jeść 5 posiłków dziennie, wybierać warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, a także pić dużą ilość wody (ok. 2 l dziennie).
Osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem powinny też rozpocząć treningi. Wystarczy 30 min spaceru lub jazdy na rowerze dziennie, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów oraz obniżyć cholesterol. Aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, należy wybierać ryby morskie, pić codziennie szklankę soku z aronii, spożywać czosnek oraz jabłka.
Dieta antycholesterolowa - jadłospis na jeden dzień
Co jeść na diecie na cholesterol?
- Śniadanie: płatki owsiane na mleku z jabłkiem,
- II śniadanie: kanapka z 2 plasterkami chudej szynki z indyka oraz plasterkami pomidora,
- Obiad: Zupa jarzynowa ze świeżych lub mrożonych warzyw zabielana jogurtem 0,5proc., gulasz z chudego mięsa wołowego z czerwoną cebulą, papryką i kaszą jęczmienną,
- Podwieczorek: Sałatka z białym chudym lub półtłustym serem, pomidorem, orzechami włoskimi i kromką ciemnego pieczywa,
- Kolacja: Sałatka z tuńczyka z kromką ciemnego chleba, śliwki z niskotłuszczowym jogurtem naturalnym.