GotowaniePrzepisySpecjały ze słonecznej Hiszpanii

Specjały ze słonecznej Hiszpanii

Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kraj ten kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.

Specjały ze słonecznej Hiszpanii
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

01.06.2007 | aktual.: 28.06.2010 17:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Hiszpania - trzeci co do wielkości kraj Europy - kojarzy się większości ludzi z suchym i gorącym klimatem, widowiskową corridą, popołudniową sjestą i ekspresyjnym flamenco.

Niewielu natomiast zdaje sobie sprawę z faktu, że historia Hiszpanii była wyjątkowo burzliwa, i dlatego też jej tradycja kulinarna jest bardzo bogata. Półwysep Iberyjski był często najeżdżany i kolonizowany przez różne nacje a każda z nich wniosła coś do miejscowej kuchni: Fenicjanie – oliwę z oliwek, Grecy – bazylię i tymianek, Kartagińczycy - cytrusy, Rzymianie – granaty, wiśnie, gruszki, Maurowie - miód.

Na gruncie hiszpańskim przyjęły się również wynalazki z Nowego Świata (pomidory, ziemniaki, bataty, wanilia, czekolada, fasola, cukinia i pieprz). A fakt, że Hiszpania leży na półwyspie sprawia, że ryby i owoce morza są ważnym składnikiem wielu przepisów. Gdyby pozbierać wszystkie hiszpańskie przepisy i umieścić je w jednej książce kucharskiej, liczyłaby ona kilka tysięcy stron.

Tradycyjne hiszpańskie dania główne…

Hiszpanie poświęcają mnóstwo czasu na przygotowanie i spożywanie posiłków. Rzadko kupują gotowe dania. Przywiązują dużą wagę do tego, by składniki były świeże, najlepiej kupione na pobliskim rynku. W żadnej kuchni nie może zabraknąć oliwy z oliwek, czosnku, cebuli, papryki, pomidorów, ziemniaków i fasoli. W Hiszpanii je się ponadto dużo ryb i owoców morza, jagnięciny i wieprzowiny. Potrawy są dość ostre i bardzo aromatyczne. Tym, czego może spróbować każdy odwiedzający turysta jest: Paella - danie z ryżu, zwykle jedzone w niedzielę i święta. Pierwotnie słowo paella oznaczało patelnię, dziś w ten sposób używane jest tylko w Walencji, regionie, z którego wywodzi się ta potrawa. Podstawą paelli jest ryż, oliwa i szafran, zwykle dodaje się też warzywa i mięso lub rybę.

Gazpacho - zupa na bazie czerstwego chleba, oliwy, czosnku, soli i octu. Pomidory nie są obowiązkowym składnikiem gazpacho, ale można je znaleźć w większości przepisów.

* Migas* - danie, które kiedyś sporządzano z resztek chleba i tortilli, i jedzono na śniadanie. Dziś migas awansowało do rangi dania obiadowego, które przygotowuje się z jednodniowego chleba, oliwy z oliwek, czosnku, słodkiej papryki. Do migas dodaje się czasem chorizo (ostra kiełbasa przyprawiona dużą ilością papryki i czosnku) lub boczek.

Marmita – gulasz składający się z ryby, ziemniaków, cebuli, pomidorów i słodkiej papryki

Przepyszne desery

Flan – deser z mleka, cukru, jajek i wanilii pieczony w miseczkach posmarowanych karmelem. Arroz con leche – pudding ryżowy z rodzynkami.

Churros – przekąska podawana z kubkiem słodkiej, gęstej czekolady. Churro to wąskie, podłużne ciastko, smażone na chrupko. Spożywa się je maczając uprzednio w czekoladzie.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Egzotycznie i smacznie

ZOBACZ TEŻ:

KARIERA ZIMNEJ SMAKOWITOŚCI Torrijas – pudding z chleba, mleka, jajek, oliwy, cynamonu i cukru.

* Turrón* – ciastka z kruszonych i uprażonych migdałów, miodu, cukru i białek jaj.

Co to jest tapas?

Tapas to pojęcie kluczowe dla hiszpańskiej kuchni. Słowo tapa oznacza pokrywkę lub wieczko, i pierwotnie odnosiło się do talerzyka z przystawkami, który stawiano na kieliszku z winem. Tapas to przekąski, podawane zwykle do piwa, wina czy sherry. Mogą być one proste (kanapka z jamón serrano*, oliwki, kalmary, patatas bravas – krojonę w kostkę i smażone ziemniaki, orejo - smażone ucho wieprzowe) lub bardziej skomplikowane (rajo – wieprzowina z czosnkiem, pietruszką, czasem z papryką, tortilla de patata – omlet ziemniaczany). Większa ilość tapas składa się często na kompletny posiłek.

*Jamón serrano to szynka dojrzewająca. Mięso trzeba natrzeć i nakryć solą morską, zostawić na 210 do 500 dni. Następnie poddaje się je wędzeniu na zimno. Dopiero po tak długotrwałym procesie można cieszyć się jej smakiem.

Hiszpańskie zwyczaje kulinarne

Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, w każdym regionie inna. Jednak istnieją zdrowe i smakowite zwyczaje, których przestrzega się w całym kraju:

- picie wina do posiłków,
- smażenie na oliwie z oliwek,
- stosowanie dużej ilości czosnku i cebuli,
- podawanie chleba do większości dań,
- jedzenie na deser owoców i produktów mlecznych, od święta - tarty i ciast,
- używanie sofrito jako podstawy wielu dań (sofrito to sos z czosnku, pomidorów i cebuli, gotowanych w oliwie).

Jak Hiszpania długa i szeroka

Pory posiłków w całym kraju są mniej więcej podobne, natomiast, jeśli chodzi o przepisy – istnieje wiele różnic. Hiszpania jest podzielona na regiony, a każdy z nich ma własny typowy jadłospis. Północny-zachód to Galicja, której kuchnia oparta jest na tradycjach celtyckich. Królują placki rybne i mięsne, przegrzebki, cielęcina. Na wschód od Galicji znajduje się Asturia, gdzie jada się głównie dania z fasoli, (np. fabada – gulasz z fasoli, łopatki wieprzowej i krwawej kiszki) i queso Cabrales (niebieski ser pleśniowy), a pije - mocny jabłecznik. Kraj Basków to różnorodne dania z ryb i owoców morza (zupa rybna, suszony dorsz, kalmary).

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Egzotycznie i smacznie

ZOBACZ TEŻ:

KARIERA ZIMNEJ SMAKOWITOŚCI Katalonia jest uważana za najciekawszy i najbardziej charakterystyczny kulinarnie region Hiszpanii. Tu je się ryby (zarzuela z owocami morza – rodzaj gulaszu z dorsza, halibuta, żabnicy, małży, ośmiornicy, krewetek tygrysich, podlewanych brandy i białym winem) i mięso, zwłaszcza drób podawany z owocami. Mieszkańcy Walencji lubią ryż, który przygotowuje się na niezliczone sposoby. Najsłynniejszym daniem tego regionu jest paella. Z Andaluzji, regionu na południu Hiszpanii, pochodzi gazpacho.

Przykładowe menu

Hiszpanie zaczynają swój dzień od śniadania, które jedzą około 8.00 rano. Kolejnym posiłkiem jest drugie śniadanie – mniej więcej o 11.00. O 13.00 tapas. 14.00 – 15.00 to czas na trzydaniowy obiad. Około 17.00 – 18.00 podwieczorek (merienda) - herbata i przekąska. Wieczorne tapas koło 20.00 lub później. W końcu dwudaniowa kolacja ok. 22.00. Główne dwa posiłki – la comida (obiad) i la cena (kolacja) są dość obfite, mimo przekąsek jedzonych w międzyczasie.

8.00 sok pomarańczowy

cafe con leche (1/2 filiżanki kawy+1/2 filiżanki mleka) pan con tomate (bułka natarta rozciętym ząbkiem czosnku z puree z pomidorów, oliwą i solą) babeczka typu magdalenka
11.00 churros
13.00 tapas
15.00 zupa rybna, patatas bravas, pieczona jagnięcia, sałatka (podawana bez dresingu, na stole stoi butelka oliwy, ocet i zestaw przypraw), chleb, wino, owoce lub jogurt,
17.00 kanapka z chorizo
herbata
20.00 tapas
22.00 arroz cubano (ryż z sofrito i smażonym jajkiem), chleb, sałatka

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

PRZEPISY INTERNAUTÓW
Egzotycznie i smacznie

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)