Sushi z wędzonym łososiem
Podawać z marynowanym imbirem i chrzanem, najlepiej ostrym japońskim wasabe.
27.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
55 min, 20 porcji
Porcja 65 kcal
Składniki:
- Kilka płatków suszonych wodorostów
- 1 szklanka ryżu, najlepiej okrągłego
- kawałek wędzonego łososia lub bekonu
- 3 naleśniki
- kawałek ogórka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- białko
Ryż opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, soli i cukru, tak by był kleisty, ostudzić,
skropić sake, wymieszać, położyć warstwę na połowie każdego płatka wodorostów.
Wędzonego łososia pokroić na cienkie, długie słupki, podobnie pokroić umyty, nie obrany ogórek, na warstwie ryżu położyć złożony lub zwinięty naleśnik, po 1?2 kawałki ogórka oraz łososia.
Każdy płatek wodorostów zwinąć w ścisły rulon, brzeg posmarować białkiem, skleić, ułożyć na perforowanej wkładce umieszczonej nad garnkiem z parą, gotować 10 min, co jakiś czas obracając.
Ugotowane rulony pokroić w poprzek ostrym nożem na krążki grubości ok. 1,5 cm, ułożyć na talerzu, podawać z marynowanym imbirem i chrzanem, najlepiej ostrym japońskim wasabe.
*Niezbędne dodatki do potraw SUSHI NORI *To suszone wodorosty sprzedawane w formie cieniutkich, prasowanych arkusików. Są nieodłącznym składnikiem tradycyjnego japońskiego sushi. Można ich też używać do przygotowania np. gołąbków.