Suszone pomidory - wartości odżywcze i właściwości. Domowe suszone pomidory
Suszone pomidory to idealny dodatek do sałatek, pizzy czy wszelkich zapiekanek. Docenia się ich smak, aromat, ale także liczne wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości. Skąd właściwie wzięły się suszone pomidory i dlaczego podbiły kulinarny świat? Poznaj zalety suszonych pomidorów.
08.09.2018 19:44
Skąd się wzięły suszone pomidory?
Suszone pomidory to pomysł Włochów, którzy chcieli zachować na dłużej smak, aromat i cenne wartości odżywcze pomidorów na czas chłodniejszych dni. Początkowo pomidory suszono w pełnym słońcu na dachach, obecnie natomiast proces suszenia bardzo często odbywa się w zwyczajnych piekarnikach. Proces suszenia pomidorów na słońcu sprawia, że uzyskany produkt wyróżnia się najwyższą jakością. Suszenie trwa około 10 dni. Aby otrzymać kilogram suszonych pomidorów, należy zużyć nawet do 14 kilogramów świeżych warzyw. W końcowym etapie produkcji suszonych pomidorów zalewa się je roztworem z oleju i oliwy z oliwek oraz doprawia się według uznanych receptur.
Suszone pomidory - wartości odżywcze
Suszone pomidory mogą nie zachwycać swoim wyglądem. Nie są tak jędrne, okrągłe i mięsiste jak świeże pomidory. Jednak, co może zaskakiwać suszone pomidory przewyższają pomidory świeże wartościami odżywczymi, a przede wszystkim zawartością likopenu, który ma silne właściwości antynowotworowe. Najczęściej wybieranymi przez konsumentów pomidorami suszonymi są te w oleju. Zawierają one około 215 kalorii na 100 gram, a w tym 5 g białka, 14 tłuszczu i 23 g węglowodanów. Suszone pomidory to także niekwestionowane bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość witamin C, A oraz tych z grupy B.
Suszone pomidory dla zdrowia - właściwości
Niska kaloryczność suszonych pomidorów sprawia, że są one pożądanym składnikiem w dietach odchudzających oraz sportowych. Jednak najważniejszą właściwością suszonych pomidorów jest wspomniane wcześniej działanie antynowotoworowe. Likopen, który pozbywa się wolnych rodników jest szczególnie aktywny w suszonych pomidorach. Dlatego też spożywanie suszonych pomidorów jest zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych oraz naczyniowo-sercowych. Dodatkowo karotenoidy znajdujące się w suszonych pomidorach wspomagają funkcjonowanie wzroku, a także znajdują zastosowanie w kosmetyce, zapobiegając fotostarzeniu się skóry.
Domowe suszone pomidory
Suszone pomidory z łatwością można dostać w supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Często zawierają one dodatki ziół, przypraw czy żurawiny. Sklepowe suszone pomidory zazwyczaj są też dość drogie. Ceny zaczynają się od 6 złotych za opakowanie. Dlatego świetnym pomysłem jest przygotowanie suszonych pomidorów w domu. Domowe suszone pomidory będą tak samo zdrowe, jak te ze sklepu z eko-żywnością, a na pewno zdecydowanie tańsze. Do suszenia najbardziej nadają się pomidory mięsiste i stosunkowo małe.
- Umyte i osuszone pomidory należy pokroić wzdłuż i rozłożyć na blasze skórką do dołu.
- Pomidory należy opruszyć szczyptą soli, cukru, ewentualnie przyprawami, które dodadzą im smaku i aromatu.
- Tak przygotowane pomidory należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni Celsjusza i suszyć od 4 do 6 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Wysuszone pomidory wkładamy do słoika i zalewamy oliwą lub olejem rzepakowym.
Domowe suszone pomidory świetnie sprawdzą się w sałatkach, zapiekankach, pastach oraz makaronach.