Świąteczne trufle DIY, którymi zaskoczysz bliskich
Trufle to nie tylko efektowny deser, ale i świetny pomysł na prezent DIY last minute. Wystarczy spakować je w efektowne pudełko i podarować bliskim pod choinkę. Poradzi sobie z kim każdy, z małą pomocą także najmłodsi. Obłędnie pyszne trufle domowej roboty są szybkie w przygotowaniu, a wrażenie robią ogromne – także smakowe!
Składniki:
- 75 g śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady (min 70%)
- 20 g Cukru Pudru Diamant (dzięki drobnemu zmieleniu idealnie łączy się z kremami i masami cukierniczymi; wyjątkowo szybko rozpuszcza się)
- skórka otarta z jednej, dobrze oczyszczonej pomarańczy
- pół łyżeczki olejku migdałowego
- gorzkie kakao do obtaczania
Jak je przygotować? Oto kilka, prostych kroków
Śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepła, dodaj cukier puder Diamant, skórkę z pomarańczy i olejek migdałowego. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Gdy to się stanie, zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę, a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły na gładką masę. Gdy wystygnie, wstaw masę do zamrażalnika na około 20 minut by stężała. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, wycinaj łyżeczką okrągłe kształty, formuj kulki i obtaczaj w kakao, wiórkach kokosowych lub Cukrze Drobnym Diamant. Jest to bardzo przyjemna czynność, dlatego chętnie wezmą w niej udział dzieci!
A jeśli o dzieciach mowa, nie sposób nie wspomnieć o świątecznej akcji Słodkie Łączy na Święta, w której Diamant wspiera podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Jak? Przekazując wsparcie finansowe, organizując dla dzieci świąteczne warsztaty oraz przygotowując podarki. Jeśli w te Święta wybierzesz świadomie cukier z niebiesko-czerwonym logo do bożonarodzeniowych potraw i wypieków, także pomagasz – dzięki tobie Diamant przekaże więcej funduszy w kolejne święta.