GotowaniePrzepisyŚwiąteczny tort warstwowy w gwiazdki

Świąteczny tort warstwowy w gwiazdki

Świąteczny tort warstwowy w gwiazdki
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com
19.12.2016 09:24

Tuż obok makowca i sernika, na świątecznym stole powinien pojawić się tort. Diana, autorka "Mientablog", proponuje warstwowy wypiek z biszkoptu, przełożony masą śmietankową, powidłami śliwkowymi i marcepanem. Całość zrobi czekoladowa, jadalna obwódka udekorowana gwiazdkami.

Składniki na biszkopt:

  • 320 g mąki tortowej
  • 320 g cukru pudru
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 10 łyżek zimnej wody
  • 5 jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki maku niebieskiego

Masa:

  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietany

Dodatki:

Do ozdoby:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g białej czekolady
  • łyżka kakao

Przygotowanie:
Żótłka na biszkopt ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części. Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym. Na pierwszym biszkopcie układamy rozwałkowaną masę marcepanową, smarujemy 1,5 łyżki powideł i nakładamy 1/3 masy śmietankowej. Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy powidłami i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Wierzch posypujemy kakao. Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.

Mierzymy obwód tortu i jego wysokość. Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu. Rozpuszczamy białą czekoladę. Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie. Rozpuszczamy gorzką czekoladę. Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając gwiazdki. Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier. Tort wkładamy na noc do lodówki.
Zobacz także: najlepsza szarlotka z cynamonkami

Źródło artykułu:mientablog.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także