Syrop klonowy zwiększa skuteczność antybiotyków
Ekstrakt z syropu klonowego sprawia, że bakterie są bardziej podatne na działanie antybiotyków – zawiadamia czasopismo „Applied and Environmental Microbiology”.
19.04.2015 16:26
Ekstrakt z syropu klonowego sprawia, że bakterie są bardziej podatne na działanie antybiotyków – zawiadamia czasopismo „Applied and Environmental Microbiology”.
Naukowcy z Uniwersytetu McGill (Kanada) zaobserwowali, że ekstrakt z syropu klonowego w połączeniu z popularnymi antybiotykami jest niezwykle skuteczny w leczeniu infekcji bakteryjnych. Ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych syrop klonowy zwiększa podatność bakterii na działanie leków i niszczy tworzone przez nie błony biologiczne (biofilmy).
Badacze przetestowali w laboratorium wpływ, jaki wywiera ekstrakt z syropu klonowego na chorobotwórcze szczepy bakterii z gatunku Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) i Proteus mirabilis, które wywołują zakażenia układu pokarmowego i moczowego.
Stwierdzili, że sam syrop klonowy nie jest zbyt przydatny przy zwalczaniu bakterii, ale w połączeniu z antybiotykami staje dla drobnoustrojów groźnym przeciwnikiem. Ekstrakt z syropu klonowego hamuje u bakterii ekspresję genów odpowiedzialnych za oporność na antybiotyki i wirulencję (złośliwość dla organizmu). Ponadto sprzyja likwidowaniu biofilmów – trudnych do usunięcia wielokomórkowych struktur bakteryjnych.
W ten sposób syrop klonowy wspomaga działanie antybiotyków, zwiększa ich skuteczność i w przyszłości może przyczynić się do ograniczenia stosowania tego typu środków leczniczych.
Naukowcy chcą teraz rozpocząć testy in vivo, a następnie przejść do prób klinicznych. - Rezultaty naszego badania sugerują, że jest to prosta i efektywna metoda sprzyjająca ograniczeniu stosowania antybiotyków. Oczyma wyobraźni już teraz widzę, jak ekstrakt z syropu klonowego jest włączany w skład kapsułek zawierających antybiotyki – komentuje koordynatorka przedsięwzięcia prof. Nathalie Tufenkji.
(PAP) ooo/ agt/