UrodaSzaleństwo rozkoszy. Maseczki owocowe

Szaleństwo rozkoszy. Maseczki owocowe

Naturalne bogactwo owoców mamy o tej porze roku w zasięgu ręki. Łapmy zamknięte w nich słońce, przygotowujmy maseczki i cieszmy się długo jędrną cerą.

Szaleństwo rozkoszy. Maseczki owocowe

14.09.2006 | aktual.: 31.05.2010 13:07

Aby wzmocnić efekt działania słońca i ruchu, jakiego zaznałyśmy podczas letniego wypoczynku, dostarczmy sobie owocowej rozkoszy w postaci maseczek. Naturalne bogactwo owoców mamy o tej porze roku w zasięgu ręki.

Rozpoczyna się sezon jabłek, gruszek oraz śliwek. Znajdziemy na rynku borówkę czy żurawinę. Oprócz tego, że powinnyśmy jeść owoce, ich dobroczynne działanie odczujemy, stosując przygotowane domowym sposobem maseczki, które pozwolą nam wykorzystać zawarte w sezonowych owocach witaminy, minerały i inne zbawienne dla cery związki.

Ponieważ owoców nie da się wtłoczyć do słoika z kremem czy maseczką i przechować w świeżej postaci do zimy, działajmy jak najszybciej. Łapmy zamknięte w owocach słońce, przygotowujmy maseczki i, jak nasze babcie, cieszmy się długo jędrną, krzepką cerą.

Do przyrządzenia owocowej maseczki potrzebne będą nam dodatkowo składniki łagodzące oraz wiążące, takie jak jajko, mleko, śmietanka, twaróg czy otręby. Podczas owocowej kuracji najlepiej położyć się wygodnie na leżaku lub hamaku, a jeśli nie mamy takiej możliwości, na fotelu. Zamknięte oczy a także zapach owoców odprężą sprawiąjąc, że poczujemy przypływ spokoju oraz nowej energii. Należy jednakże uważać, ponieważ maseczki takie mają dosyć płynną konsystencję, a soczystość owoców w tym przypadku jest małym utrudnieniem.
Maseczkę przyrządźmy chwilę wcześniej, nałóżmy do porcelanowej miseczki, a następnie przygotujmy miejsce owocowego wypoczynku. Chodzenie z maseczką na twarzy po mieszkaniu grozi plamami na nowym dywanie bądź bluzce. Jeśli chwilę relaksu planujemy spędzić na fotelu, zabezpieczmy tapicerkę dużym ręcznikiem.

Oto kilka prostych przepisów na maseczki z owoców.

Maseczka z jabłek

Starte jabłko wymieszać należy z jogurtem, a następnie nałożyć na twarz, by po 20 minutach spłukać chłodną przegotowaną wodą. Maseczka taka nawilży suchą skórę, tłustą zaś rozjaśni i odświeży.

Maseczka z malin

Rozgnieść maliny widelcem i połączyć z łyżeczką miodu, otrębów pszennych oraz żółtkiem. Taka maseczka jest bogata w witaminy A, E, B2 oraz PP, działa odżywczo i rozświetlająco przy każdym rodzaju cery.

Maseczka bananowa
Banany rozgniatamy, mieszamy z trzema łyżkami twarożku, nakładamy na twarz na 15 minut. Maseczka ta jest bogata w witaminy, magnez, żelazo, potas oraz fosfor, w które obfitują banany. Zalecana przy suchej i łuszczącej się skórze. Łagodzi podrażnienia, zwiększa elastyczność naskórka.

Maseczka z czerwonej porzeczki

Należy wymieszać sok z czerwonej porzeczki z twarożkiem, następnie nanieść na twarz i dekolt, spłukać po 20 minut. Świetna maska antystresowa, wygładza szorstką skórę, łagodzi świąd i podrażnienia.

Maseczka z dyni

Startą dynię nałożyć na twarz i dekolt, spłukać po 20 minutach. Doskonała dla wrażliwej cery, także tej spierzchniętej, posiada właściwości kojące.

Maseczka z gruszki

Świeżą gruszkę ucieramy, łącząc z łyżką miodu i twarożku, możemy również dodać kilka kropel oliwy. Po 20 minutach zmywamy. Nadaje się do cery suchej.

Maseczka z borówki

Borówki rozgniatamy i nakładamy na twarz, zostawiamy 30 minut i płuczemy naparem z lipy. Takie połączenie naturalnych składników ściągnie pory, wygładzi i ujędrni skórę.

Wiele owoców działa silnie na skórę. Osoby o bardzo wrażliwej cerze powinny wypróbować działanie przygotowanej przez siebie maseczki najpierw na dekolcie. Jeśli pojawi się zaczerwienienie, należy zrezygnować z naturalnego kosmetyku.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)