Ta mikstura pomaga w chorobie. Ewa Wachowicz zdradziła tajny składnik

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na specyfik, który może pomóc we wzmocnieniu organizmu podczas sezonu przeziębień i grypy. To popularny domowy środek, który stosowały już nasze babcie. Wystarczy dodać do niego jeden składnik, żeby smakował lepiej.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli
Źródło zdjęć: © AKPA
oprac. DFR

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi na antenie telewizji Polsat program "Ewa gotuje". Prezenterka i Miss Polonia 1992 cieszy się ogromną popularnością jako kulinarna ekspertka. Ostatnio postanowiła podzielić się przepisem na słynny specyfik, który pomaga w walce z infekcją.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli. Kiedyś go nie znosiła

Syrop z cebuli to prawdziwa tajna broń, kiedy szaleje sezon przeziębienia i grypy. Niestety jego smak i zapach nie każdemu pasuje – nie inaczej było z Ewą Wachowicz. "Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa" - opowiadała na łamach "Faktu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wachowicz upomina celebrytki: "Nie ulegam modom na diety. Jem mądrze"

Wachowicz postanowiła zmodyfikować przepis, który tak źle jej się kojarzył. Wpadła na pomysł, żeby dodać do niego jeden składnik, który zmienia smak - goździki. "Od tej pory uwielbiam syrop z cebuli i teraz sama leczę nim moich bliskich. Także moją mamę, więc role się odwróciły" - podkreśliła prezenterka.

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis Wachowicz jest prosty

Ewa Wachowicz ujawniła też, jak zrobić syrop z cebuli. Według przepisu, który ujawniła w "Fakcie" wystarczy wziąć dwie cebule, dwa ząbki czosnku, miód lub cukier do smaku oraz kilka goździków. Cebulę i czosnek należy pokroić, a następnie umieścić z goździkami warstwami w słoiku i zalać miodem. Odstawiamy na dzień w zacienione miejsce.

Syrop z cebuli świetnie pomaga na objawy przeziębienia i grypy. Wystarczy spożywać łyżkę trzy razy dziennie. Można go także stosować zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym jako zabezpieczenie przed infekcjami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)