Ta mikstura pomaga w chorobie. Ewa Wachowicz zdradziła tajny składnik

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na specyfik, który może pomóc we wzmocnieniu organizmu podczas sezonu przeziębień i grypy. To popularny domowy środek, który stosowały już nasze babcie. Wystarczy dodać do niego jeden składnik, żeby smakował lepiej.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli
Źródło zdjęć: © AKPA
oprac. DFR

Ewa Wachowicz od wielu lat prowadzi na antenie telewizji Polsat program "Ewa gotuje". Prezenterka i Miss Polonia 1992 cieszy się ogromną popularnością jako kulinarna ekspertka. Ostatnio postanowiła podzielić się przepisem na słynny specyfik, który pomaga w walce z infekcją.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na syrop z cebuli. Kiedyś go nie znosiła

Syrop z cebuli to prawdziwa tajna broń, kiedy szaleje sezon przeziębienia i grypy. Niestety jego smak i zapach nie każdemu pasuje – nie inaczej było z Ewą Wachowicz. "Kiedy byłam mała i chorowałam to ani rodzice, ani dziadkowie nie biegli od razu do apteki po lekarstwa, tylko próbowali wyleczyć mnie domowymi sposobami. Wszyscy wiemy, że syrop na kaszel z cebuli z dodatkiem miodu to samo zdrowie, ale rzadko które dziecko pokocha taki smak... Ja szczerze nie znosiłam tej mikstury, dlatego była ona zmorą mojego dzieciństwa" - opowiadała na łamach "Faktu".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wachowicz postanowiła zmodyfikować przepis, który tak źle jej się kojarzył. Wpadła na pomysł, żeby dodać do niego jeden składnik, który zmienia smak - goździki. "Od tej pory uwielbiam syrop z cebuli i teraz sama leczę nim moich bliskich. Także moją mamę, więc role się odwróciły" - podkreśliła prezenterka.

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis Wachowicz jest prosty

Ewa Wachowicz ujawniła też, jak zrobić syrop z cebuli. Według przepisu, który ujawniła w "Fakcie" wystarczy wziąć dwie cebule, dwa ząbki czosnku, miód lub cukier do smaku oraz kilka goździków. Cebulę i czosnek należy pokroić, a następnie umieścić z goździkami warstwami w słoiku i zalać miodem. Odstawiamy na dzień w zacienione miejsce.

Syrop z cebuli świetnie pomaga na objawy przeziębienia i grypy. Wystarczy spożywać łyżkę trzy razy dziennie. Można go także stosować zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym jako zabezpieczenie przed infekcjami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)