Tak powstają parówki. Więcej ich już nie zjesz

Parówki są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, posiadają jednak różne składy. Te, których nie stworzono ze 100 proc. mięsa, zawierają w sobie tkanki łączne, chrząstki i ścięgna. Proces ich powstawania pokazano na pewnym filmiku.

Jak powstają parówki? / zdjęcie ilustracyjneJak powstają parówki? / zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

Na śniadanie, kolację, a czasem nawet i obiad. Parówki są jednym z najbardziej lubianych produktów spożywczych przez Polaków, którzy kupują je i jedzą wyjątkowo często. Choć mamy nadzieję, że większa część osób sprawdza najpierw ich skład, ci, którzy tego nie robią, zaczną. Wystarczy spojrzeć na film z procesem ich powstawania.

Jak powstają parówki?

Proces powstawania parówek pokazano na filmiku opublikowanym na instagramowym profilu "Sprytne triki". Na nagraniu przedstawiono jednak te parówki, które nie zostały stworzone z 90 paru bądź 100 proc. czystego mięsa - drobiowego lub wieprzowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obawiasz się raka? Zrezygnuj z przetworzonego mięsa

Jak więc powstają parówki? Wszystko rozpoczyna się od trafienia mięsa do fabryki.

- Są to zwykle resztki, które zostały po innych wyrobach, takie jak tkanki łączne, chrząstki i ścięgna. Mięso jest wrzucane do wielkich maszyn mielących. Powstaje z niego jednolita, różowa masa - możemy usłyszeć na nagraniu opublikowanym na Instagramie.

Co jest dodawane do parówek?

Tkanki, chrząstki i ścięgna to jednak nie wszystko. W parówkach możemy znaleźć także wodę, tłuszcz czy emulgatory.

- Przygotowany glut wrzucany jest do kolejnego mieszalnika. Dodawane są spore ilości przypraw, chemiczne substancje konserwujące i emulgatory. Następnie dodaje się wodę i tłuszcz. Często do tworzenia parówek jest wykorzystywana folia spożywcza, w którą nabijane jest mięso - słyszymy.

Maszyna formuje następnie kształt parówek na większe lub mniejsze "kiełbaski". Tak przygotowane parówki są poddawane obróbce termicznej i pakowane do sprzedaży.

"Nigdy nie jadłam i nie zjem", "Skład parówek jest różny. A mięso 99 proc?", "Jeżeli w parówkach jest mięso to znaczy, że w fabryce nastąpił wypadek" - komentują internauci.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Zrób to przed nadejściem mrozów. Latem borówka będzie uginać się od owoców
Zrób to przed nadejściem mrozów. Latem borówka będzie uginać się od owoców
Spryskaj i odczekaj 5 minut. "Wyżre" cały brud
Spryskaj i odczekaj 5 minut. "Wyżre" cały brud
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"
Pokazał, co zobaczył na niebie. "Dziwne obiekty nad Warszawą"
Mówi, na co wydała wygrane w "TzG" 100 tys. zł. "Nie rozpuściłam ich"
Mówi, na co wydała wygrane w "TzG" 100 tys. zł. "Nie rozpuściłam ich"
"Mam superrzadkiego raka". Pracował niemal do końca
"Mam superrzadkiego raka". Pracował niemal do końca
"Byłam na krawędzi śmierci". Przejmujące, co wyznała o poronieniu
"Byłam na krawędzi śmierci". Przejmujące, co wyznała o poronieniu
Syn sam zapłacił za wesele. Próbowała ingerować w listę gości
Syn sam zapłacił za wesele. Próbowała ingerować w listę gości
Już tak nie wygląda. Zrzuciła habit po 13 latach. Jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. Zrzuciła habit po 13 latach. Jest nie do poznania
Brylowała na pokazie mody. Jej stylizacja nie każdemu przypadnie do gustu
Brylowała na pokazie mody. Jej stylizacja nie każdemu przypadnie do gustu
Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"
Ich związek wywołał skandal. "Ona miała 15 lat, a ja 33"