Najgorszy łosoś, jakiego możesz wybrać. Nigdy go nie kupuj

Jak rozpoznać nieświeżego łososia?
Jak rozpoznać nieświeżego łososia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.07.2024 14:53, aktual.: 30.07.2024 17:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Można wyczarować z niej wiele pysznych potraw. Jeśli kupujesz go w sklepie, przyjrzyj się mu uważnie. W ten sposób wybierzesz najświeższy okaz.

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. To źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak witamina A, D, E, B6 czy kwasów z grupy omega, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Jak wybrać świeżego łososia?

Chociaż łosoś jest dostępny w większości marketów, niestety, nie należy on do najtańszych. Za 100 g zapłacisz od 6 do nawet 8 złotych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choć ryba sprzedawana w markecie musi spełniać określone wymagania, ciężko zweryfikować, czy tak naprawdę jest świeża. Jak upewnić się w wyborze? Znany dietetyk, Michał Wrzosek opowiedział, jak wybrać świeżego łososia i na co zwrócić szczególną uwagę.

Zdaniem specjalisty najważniejszym wyznacznikiem świeżości łososia jest jego kolor. Powinien być pomarańczowy albo różowo-pomarańczowy. Wszelkie przebarwienia czy białe plamy wskazują na to, że została złowiona dawno temu.

Kolejnym wyznacznikiem świeżości jest sprężystość mięsa. Jak ją sprawdzić? Wyjmij rybę z lodówki i delikatnie na nią naciśnij. Jeśli zostanie na niej odkształcenie, odłóż ją na miejsce. To znak, że nie jest świeża.

Pamiętaj też o tym, aby zweryfikować datę ważności, a także to, czy ryba posiada certyfikaty. Informacja na ten temat powinna znajdować się na opakowaniu. Wybieraj tylko takie, które mają certyfikat ASC i MSC.

Jedna z najbardziej wartościowych ryb

Łosoś od lat uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb, a to za sprawą wysokiej wartości wszystkich kwasów w grupy omega. Każdy z nich wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, sercowego i odpornościowego. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby jeść go przynajmniej raz w miesiącu. Warto jednak pamiętać, że łosoś należy do tzw. tłustych ryb. Choć obfituje w białko i inne, cenne składniki odżywcze, w 100 g mięsa znajduje się 184 kcal. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny na niego uważać.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także