Tarta czekoladowo-orzechowa z granatem
Nie tylko makowce i serniki rządzą na świątecznym stole. Diana, autorka "Mientablog", poleca tartę z czekoladowo-orzechowym nadzieniem.
23.12.2016 13:51
Składniki na spód:
*
300 g mąki
*
100 g cukru pudru
*
200 g masła
*
2 żółtka
*
2 łyżki śmietany
Składniki na nadzienie:
*
2 białka
*
80 g cukru pudru
*
50 g gorzkiej czekolady
*
75 g orzechów włoskich
*
25 g orzechów laskowych
*
duże jabłko
*
skórka starta z połowy pomarańczy
*
pestki granatu
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (w proporcji 70 proc. i 30 proc.). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy 28-30 cm) wykładamy rozwałkowanym, większym kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, śnieżynki lub inne zimowe wzorki. Ozdabiamy nimi wierzch ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia, posypujemy pestkami granatu i cukrem pudrem.
Zobacz także: jaglane kuleczki kokosowe