GotowaniePrzepisyTarta czekoladowo-orzechowa z granatem

Tarta czekoladowo-orzechowa z granatem

Nie tylko makowce i serniki rządzą na świątecznym stole. Diana, autorka "Mientablog", poleca tartę z czekoladowo-orzechowym nadzieniem.

Tarta czekoladowo-orzechowa z granatem
Źródło zdjęć: © www.mientablog.om

23.12.2016 13:51

Składniki na spód:

*

300 g mąki

*

100 g cukru pudru

*

200 g masła

*

2 żółtka

*

2 łyżki śmietany

Składniki na nadzienie:

*

2 białka

*

80 g cukru pudru

*

50 g gorzkiej czekolady

*

75 g orzechów włoskich

*

25 g orzechów laskowych

*

duże jabłko

*

skórka starta z połowy pomarańczy

*

pestki granatu

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (w proporcji 70 proc. i 30 proc.). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztwyno. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Formę na tartę (o średnicy 28-30 cm) wykładamy rozwałkowanym, większym kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, śnieżynki lub inne zimowe wzorki. Ozdabiamy nimi wierzch ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia, posypujemy pestkami granatu i cukrem pudrem.
Zobacz także: jaglane kuleczki kokosowe

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (0)