FitnessTe produkty mają więcej żelaza niż czerwone mięso

Te produkty mają więcej żelaza niż czerwone mięso

Te produkty mają więcej żelaza niż czerwone mięso
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Żelazo to jeden z tych pierwiastków, który jest niezwykle istotny dla naszego organizmu, jednak bardzo trudno go dostarczyć. Znacząco wpływa na jakość naszego życia. Uczestniczy w transporcie tlenu do naszych krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje.

Żelazo to jeden z tych pierwiastków, który jest niezwykle istotny dla naszego organizmu, jednak bardzo trudno go dostarczyć. Znacząco wpływa na jakość naszego życia. Uczestniczy w transporcie tlenu do naszych krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje.

To pierwiastek szczególnie ważny dla kobiet, które przecież co miesiąc tracą pewną ilość krwi. Lekarze zalecają, żeby panie przyjmowały 18 miligramów żelaza w ciągu dnia. Przeważnie myślimy, że najlepszym sposobem, by uzupełnić niedobory tego mikroelementu, jest jedzenie czerwonego mięsa. Okazuje się jednak, że istnieją bogatsze źródła żelaza.

Fasola

Szklanka białej fasoli ma aż 4 miligramy żelaza i tylko 225 kalorii. To świetna potrawa dla osób, które dbają o poziom cholesterolu. W szklance fasoli w ogóle nie znajdziesz tłuszczu, za to aż 40 gramów białka. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik smażonych kotlecików.

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 4

Ostrygi

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce wciąż mało popularne, jednak od czasu do czasu warto skusić się na taki rarytas. Wystarczy niecałe 100 g, żeby dostarczyć organizmowi aż 6,7 miligramów żelaza. To zresztą nie wszystkie zalety ostryg. Posiadają mało tłuszczu, dużo białka i wiele innych cennych mikroelementów, takich jak cynk.

2 / 4

Ziarna sezamu

Obraz
© 123RF.COM

To jedno z najlepszych naturalnych źródeł żelaza. W 1/4 szklanki znajdziesz aż 5,2 miligramów tego pierwiastka. Dodawaj więc sezam do sałatek, musli czy dań azjatyckich. Pamiętaj tylko o tym, że ziarna, choć bardzo zdrowe, zawierają sporo tłuszczu - aż 17 gramów na ćwierć szklanki.

3 / 4

Ciecierzyca

Obraz
© 123RF.COM

Wspaniale smakuje i pasuje niemalże do wszystkiego. W dodatku jedna szklanka zawiera aż 6,59 mg żelaza. Do tego ma 50 gramów zdrowych węglowodanów i 18 gramów białka. Warto więc jak najczęściej wykorzystywać tę roślinę w kuchni.

4 / 4

Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Nie mogło zabraknąć go w tym zestawieniu. Szpinak zawiera bowiem aż 6,4 mg żelaza i tylko 40 kcal w jednej szklance. Jest więc idealny dla osób, które dbają o linię i chcą cieszyć się zdrowiem. Nie lubisz tej potrawy? Spróbuj wersji z czosnkiem i krewetkami.

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (102)