Test banana. Ślad, który świadczy o zepsuciu
Widzisz brązowe plamki na bananie i zastanawiasz się, czy jeszcze możesz go zjeść? Wykonaj prosty test, który powie ci, czy owoc ten wciąż nadaje się do spożycia. Dzięki temu łatwo dowiesz się, czy jest już przeterminowany.
09.03.2024 | aktual.: 10.03.2024 09:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Polacy najchętniej kupują idealnie żółte banany, a do innych podchodzą z lekką podejrzliwością. Badanie z Politechniki Gdańskiej wykazali, że tylko dziewięć proc. kupujących sięgnie po owoc, na którym widoczne są brązowe plamki. Czy słusznie?
Żółty banan poszukiwany
Zielona, żółta lub brązowa... Kolor skórki jest kluczowym wskaźnikiem dojrzałości banana. Choć mało kto zajada się zielonymi bananami, w przypadku tych brązowych zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że to właśnie takie banany są najsmaczniejsze, inni uważają, że ich termin przydatności do spożycia właśnie minął.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zacznijmy od początku. Banany zrywane są wtedy, kiedy dominuje na nich zielona barwa. Są one bogate w skrobię, co sprawia, że są mniej słodkie i trudniejsze do trawienia.
Żółtej barwy nabierają dopiero w trakcie transportu, pod wpływem przemiany chlorofilu w karoten. To znak, że owoc jest wtedy soczysty, słodki i łatwo przyswajalny. Dostarcza nam dużą ilość naturalnych cukrów, witamin i minerałów, takich jak potas.
Brązowa skórka banana - czy można go zjeść?
Brązowy banan to oznaka, że owoc jest już mocno dojrzały. Niektórzy mogą uznawać go za przeterminowany, ale nadal nadaje się on do spożycia i dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. W tej fazie jest idealny do przygotowywania smoothie, ciast czy też jako dodatek do pieczywa. Jest również bardziej słodki i intensywny w smaku.
W przypadku gdy skórkę banana zdobią więc brązowe plamy, ale nie towarzyszy im przykry zapach, widoczne oznaki pleśni czy sącząca się ze środka ciecz - bez obaw możemy go zjeść. Warto jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół.
Spójrz na nasiona
Rozpadający się w rękach banan o mętnym i lepkim miąższu i brązowej skórce może być smaczny, ale warto wcześniej dokładnie go obejrzeć.
Im starszy i dłużej leżący w misce banan, tym większe ryzyko, że rozwinie się w nim grzyb nigrospora. Choć to gatunek, który naturalnie występuje w środowisku i u części osób może nie wywołać żadnych objawów, u tych, którzy zmagają się z osłabionym układem odpornościowym, może spowodować problemy z oddychaniem, gorączkę i problemy żołądkowe.
Jak go rozpoznać? Należy spojrzeć na nasiona wewnątrz owocu. Jeśli będą zabarwione na czerwono, od razu wyrzućmy owoc do kosza.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!