Tortille z sałatką fasolową
Wymieszać z fasolką, przyprawić do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco pepper sauce.
40 min, 6 porcji
1 porcja 270 kalorii
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- 140 ml gorącej wody
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 1 awokado
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- kilka liści sałaty
- pół strąka papryki
- sos Tabasco pepper sauce
Mąkę i sól rozetrzeć ze smalcem,
dodawać wodę, mieszać, aż do otrzymania elastycznego ciasta,
stolnicę oprószyć mąką, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i przestanie się lepić, przykryć wilgotną ściereczką,
ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę, rozwałkować na cienki placek,
tortille smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 10 sekund z każdej strony, jeszcze ciepłe zgiąć na pół, awokado obrać, pokroić w kostkę,
marchewkę zetrzeć,
cebulę pokroić w krążki,
sałatę porwać lub pokroić na paski,
paprykę pokroić w kostkę,
rozdrobnione składniki wymieszać z osączoną fasolką, przyprawić do smaku kilkoma kroplami sosu Tabasco pepper sauce, sałatkę podawać w usmażonych tortillach.