Twoje ogórki są gorzkie? Mogą być dwa powody

Uprawiasz ogórki, a po obraniu okazuje się, że są gorzkie i nie nadają się do spożycia? Nie martw się, to częsty problem. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Zdarza się, że ogórki mają gorzki smakZdarza się, że ogórki mają gorzki smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamil K2PHOTO.PL
SKOMENTUJ

Ogórki gruntowe to jedne z najpopularniejszych warzyw. Ich uprawa jest bardzo prosta. Sadzi się je do gruntu tuż po "zimnej Zośce", a dojrzewają już na początku lipca. Zdarza się jednak, że ich smak pozostawia wiele do życzenia. Tuż po obraniu okazuje się, że są bardzo gorzkie i nie nadają się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Dlaczego niektóre ogórki gruntowe są gorzkie?

Przygotowałaś mizerię ze świeżo zebranych ogórków gruntowych i okazało się, że są tak gorzkie, że nie da się ich zjeść? Spokojnie, spotkało to wielu z nas. Wbrew obiegowej opinii nie jest to wina źle obranego ogórka. Za gorzki smak odpowiada związek chemiczny o nazwie kukurbitacyna. Występuje w ogórkach szklarniowych oraz w pestkach dyni. Wydziela charakterystyczny, gorzki posmak. Jej ilość zależy od tego, w jakich warunkach uprawiana była roślina. Jeśli wyrastała w żyznej, dobrze dobranej glebie, która była regularnie nawożona i nawadniana, tej substancji jest stosunkowo mało. Jeżeli jednak ogórki rozwijały się w złej, nieregularnie nawadnianej glebie, poziom kukurbitacyny jest wysoki, co przekłada się na gorzki smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Jest jednak jeszcze jeden powód, przez który ogórki mogą być gorzkie. Jest to kwestia nasion. Nasiona złej jakości sprawiają, że dojrzałe ogórki stają się gorzkie. Dlatego warto kupować takie, które pochodzą z Polski. Najsmaczniejsza odmiana to heterozyjna, oznaczona symbolem F1.

Jak wyhodować smaczne ogórki?

Jeśli chcesz, żeby twoje ogórki były twarde, jędrne i przede wszystkim smaczne, zadbaj o to, aby rozwijały się w odpowiedniej ziemi. Najlepsza ziemia do ogórków to taka, która jest próchnicza i przepuszczalna, o lekko zasadowym odczynie. Konieczne jest także regularne podlewanie. Powinno robić się to raz w tygodniu, a w trakcie upałów nawet trzy razy w tygodniu. Możesz wpłynąć na smak ogórków, podlewając je ciepłą wodą z dodatkiem łyżki miodu. Dzięki temu warzywa staną się słodkie, jędrne i chrupiące.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
16 lat temu brali ślub. Rocznicę spędzili z córkami. Tak wyglądają
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
Nosi je niewiele ponad tysiąc Polek. Piękne imię wymiera
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
"Cały czas w bólu". Mama pięcioraczków usłyszała diagnozę
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Nie pij takiej kawy. Nieświadomie sobie szkodzisz
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Składają nawet 500 jaj. Gdy zauważysz, od razu działaj
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Lepiej je wykop z ogrodu. Kleszcze lgną do niej na potęgę
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Steczkowska ma zatarg z TVP? Syn artystki zabrał głos
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Na urlop nie pojechała sama. Pojawiły się wspólne zdjęcia z rodzicami
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Te buty kolejny sezon są hitem. Nie czyść ich wodą. Oto najlepszy sposób
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Od ponad 30 lat nie jadła cukru. Tak wygląda, mając 75 lat
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Prostota jest teraz w cenie. Spójrzcie, jaki manicure wybrała Opozda
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz
Mówią o nim "polski koliber". Tego unikaj, gdy go zobaczysz