Żyć lepiejTwoje ogórki są gorzkie? Mogą być dwa powody

Twoje ogórki są gorzkie? Mogą być dwa powody

Uprawiasz ogórki, a po obraniu okazuje się, że są gorzkie i nie nadają się do spożycia? Nie martw się, to częsty problem. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Zdarza się, że ogórki mają gorzki smak
Zdarza się, że ogórki mają gorzki smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamil K2PHOTO.PL

Ogórki gruntowe to jedne z najpopularniejszych warzyw. Ich uprawa jest bardzo prosta. Sadzi się je do gruntu tuż po "zimnej Zośce", a dojrzewają już na początku lipca. Zdarza się jednak, że ich smak pozostawia wiele do życzenia. Tuż po obraniu okazuje się, że są bardzo gorzkie i nie nadają się do spożycia. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśniamy.

Dlaczego niektóre ogórki gruntowe są gorzkie?

Przygotowałaś mizerię ze świeżo zebranych ogórków gruntowych i okazało się, że są tak gorzkie, że nie da się ich zjeść? Spokojnie, spotkało to wielu z nas. Wbrew obiegowej opinii nie jest to wina źle obranego ogórka. Za gorzki smak odpowiada związek chemiczny o nazwie kukurbitacyna. Występuje w ogórkach szklarniowych oraz w pestkach dyni. Wydziela charakterystyczny, gorzki posmak. Jej ilość zależy od tego, w jakich warunkach uprawiana była roślina. Jeśli wyrastała w żyznej, dobrze dobranej glebie, która była regularnie nawożona i nawadniana, tej substancji jest stosunkowo mało. Jeżeli jednak ogórki rozwijały się w złej, nieregularnie nawadnianej glebie, poziom kukurbitacyny jest wysoki, co przekłada się na gorzki smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jest jednak jeszcze jeden powód, przez który ogórki mogą być gorzkie. Jest to kwestia nasion. Nasiona złej jakości sprawiają, że dojrzałe ogórki stają się gorzkie. Dlatego warto kupować takie, które pochodzą z Polski. Najsmaczniejsza odmiana to heterozyjna, oznaczona symbolem F1.

Jak wyhodować smaczne ogórki?

Jeśli chcesz, żeby twoje ogórki były twarde, jędrne i przede wszystkim smaczne, zadbaj o to, aby rozwijały się w odpowiedniej ziemi. Najlepsza ziemia do ogórków to taka, która jest próchnicza i przepuszczalna, o lekko zasadowym odczynie. Konieczne jest także regularne podlewanie. Powinno robić się to raz w tygodniu, a w trakcie upałów nawet trzy razy w tygodniu. Możesz wpłynąć na smak ogórków, podlewając je ciepłą wodą z dodatkiem łyżki miodu. Dzięki temu warzywa staną się słodkie, jędrne i chrupiące.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)