Uczulenie na jedzenie
Mówi się, że alergia to jedna z chorób cywilizacyjnych. Gdzieś na marginesie wciąż jednak pozostaje temat alergii pokarmowej. Mimo, że ludzi, których dopada, jest znacznie mniej niż tych, którzy walczą z pyłkami, ale ten rodzaj alergii jest równie uciążliwy i nieprzyjazny.
05.12.2006 | aktual.: 27.05.2010 21:31
Mówi się, że alergia to jedna z chorób cywilizacyjnych. Ludzi ze skłonnością do wszelkiego rodzaju reakcji uczuleniowych jest coraz więcej. Z tego też powodu coraz więcej słyszy się o leczeniu i zapobieganiu uciążliwym objawom alergicznym. Gdzieś na marginesie wciąż jednak pozostaje temat alergii pokarmowej. Prawdą jest, że ludzi, których dopada, jest znacznie mniej niż tych, którzy walczą z pyłkami czy chociażby substancjami wytwarzanymi przez roztocza, ale ten rodzaj alergii jest równie uciążliwy i nieprzyjazny.
Alergia odziedziczona
W alergii pokarmowej niepożądane objawy organizmu wywołane są przez poszczególne składniki naszego pożywienia. Mogą to być zarówno produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, jak i inne substancje, dodawane do naszych posiłków. Objawy i przebieg alergii mogą być różne, w zależności od przyczyny i poziomu odporności organizmu.
Nie bez znaczenia jest również wiek. Na alergię pokarmową w większym stopniu narażone są dzieci niż osoby dorosłe. Często też z uczulenia na substancje zawarte w żywności po prostu się wyrasta. Są jednak niestety i takie przypadki, w których alergia pokarmowa pozostaje na całe życie. Maluchy najczęściej bywają uczulone na substancje zawarte w mleku i w większości przypadków z czasem problem ten znika, ale już na przykład chorobowe reakcje organizmu na orzechy czy warzywa strączkowe mogą pozostać do końca życia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Jak potwierdzają badania, dużą rolę w przypadku alergii, odgrywają także czynniki genetyczne. Skłonność do wszelkiego rodzaju uczuleń można, najprościej mówiąc, odziedziczyć po najbliższej rodzinie.
Katar, pokrzywka, wstrząs alergiczny
Alergiami nazywamy zazwyczaj bardzo wiele chorobowych reakcji organizmu na dany składnik naszej diety. Specjaliści zwracają jednak uwagę na konieczność rozgraniczenia tego, co faktycznie jest alergią od tego, co należałoby raczej określić mianem nietolerancji pokarmowej. Różnicą jest podłoże występowania danej nadwrażliwości. O alergii mówimy wtedy, gdy widoczny jest jej związek z układem odpornościowym naszego organizmu.
Objawy alergii pokarmowej, tak jak i każdej innej reakcji uczuleniowej, są niezwykle uciążliwe. Mogą bowiem nie tylko wpływać na dolegliwości związane bezpośrednio z układem pokarmowym (bóle brzucha, wymioty czy biegunki), ale także mogą wywoływać alergiczny katar lub kaszel czy też zmiany widoczne na skórze.
Na te ostatnie skarży się wiele osób. Mogą one przyjmować formę obrzęków, jak i również wysypek. Często pojawia się tzw. pokrzywka, która staje się widoczna zazwyczaj bezpośrednio po zjedzeniu uczulającego nas produktu i z reguły ginie po kilku bądź kilkunastu godzinach.
W skrajnych przypadkach może też dochodzić do tzw. wstrząsu alergicznego, który jest bardzo niebezpieczny i wymaga natychmiastowej pomocy. Organizm wówczas buntuje się w sposób bardzo gwałtowny i następuje szybkie obniżenie ciśnienia krwi, co jest niezwykle niebezpieczne. Do takich groźnych reakcji organizmu dochodzi najczęściej przy uczuleniu na orzechy ziemne.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Uważaj na...
Uczulać może właściwie prawie wszystko. Do najczęstszych alergenów pochodzenia zwierzęcego należą: krowie mleko (alergia ta występuje głównie w wieku niemowlęcym), białko jajek oraz ryby.
Alergenów pochodzenia roślinnego wymienia się zazwyczaj znacznie więcej. Mogą to być: rośliny strączkowe, warzywa (pomidory, papryka), owoce (jabłka, banany, cytrusy) oraz orzechy i ziarna (słonecznika, sezamu).
Zmieniamy dietę
Gdy pojawi się alergia najważniejsze jest wykrycie jej przyczyny. Specjaliści korzystają tu z bardzo różnych metod (od testów skórnych po laboratoryjne testy krwi). Po ustaleniu alergenu, jeśli okazuje się, że mamy do czynienia z alergią pokarmową, musimy zmienić naszą dietę tak, by wyeliminować z niej uczulające produkty. Nie zawsze jednak trzeba z czegoś rezygnować całkowicie. Niektóre bowiem pokarmy po ugotowaniu lub jakimś innym spożywczym przetworzeniu stają się dla naszego organizmu nieszkodliwe. Najważniejsze jednak, abyśmy zawsze upewniali się, co wolno nam jeść a czego nie. A gdy już nauczymy się jak powinna wyglądać nasza dieta (to, oczywiście, najlepiej ustalić razem ze specjalistą od żywienia), raczej nie będziemy mieć problemów z alergicznymi objawami, takimi jak katar, obrzęki czy wysypka.