Wstaw na dwie godziny. Brud odpadnie całymi płatami
Piekarnik jest urządzeniem, które pomaga nam w przyrządzeniu wielu ciast i potraw. Jednak jak każdy sprzęt staje się zabrudzony i trzeba go wyczyścić. Niestety brud szybko zasycha i później mamy problem z jego posprzątaniem. Zobacz, jak bez wysiłku i domowym sposobem pozbyć się zanieczyszczeń.
Osadzający się tłuszcz i przypalone resztki to prawdziwa zmora podczas korzystania z piekarnika. Aby nasz sprzęt był w dobrym stanie technicznym, musimy regularnie go czyścić. Wystarczy po każdym użyciu przetrzeć szybę wilgotną szmatką z płynem do naczyń - w taki sposób zanieczyszczenia nie będą miały szans zaschnąć.
Próbując doczyścić zaległy brud, nigdy nie korzystajmy z ostrych narzędzi czy szorstkich "zmywaków", ponieważ mogą uszkodzić delikatną powierzchnię urządzenia. Lepiej użyć ściereczki lub delikatnej strony gąbki. Do miejsc trudno dostępnych sprawdzi się szczoteczka do zębów lub wacik kosmetyczny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe mikstury na brud z piekarnika
Aby twój piekarnik lśnił, możesz wykorzystać naturalne i tanie metody, które w mig usuną zacieki, plamy i przypalenia.
1. Pasta do czyszczenia. Taki środek możesz wykonać zupełnie sama za dosłownie kilka złotych. Wystarczy posypać szybę lub ściankę sodą, a następnie przekrojoną na pół cytryną czyścić powierzchnie. Taką mieszkankę można pozostawić nawet na 30 minut, dzięki czemu rozpuści brud. Dla lepszego efektu warto dodać jeszcze kilka kropel płynu do mycia naczyń.
2. Spray do czyszczenia. Do butelki ze spryskiwaczem wystarczy wlać pół na pół ocet i wodę. Następnie powstałym roztworem spryskaj całe wnętrze i wyczyść gąbką. Na koniec całość wytrzyj wilgotną ściereczką.
3. Folię aluminiową zwiń w kulkę i tak uformowany przedmiot pozwoli pozbyć się mocno zaschniętych plam. Najlepiej nałożyć trochę sody oraz wyciśniętej cytryny i w taki sposób okrężnymi ruchami szorować ścianki lub blaszkę.
4. Tabletka do zmywarki to skuteczny produkt do wyczyszczenia piekarnika. Należy położyć kostkę na blaszkę do pieczenia i do połowy zalać ją gorącą wodą. Do nagrzanego na 100 stopni piekarnika wsadzamy blachę, wyłączamy urządzenie i zostawiamy tak na dwie godziny. Następnie czyścimy piekarnik szmatką.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl